Чому Україні доведеться вчитися жити в умовах війни?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Насправді, не варто сприймати повідомлення про референдум серйозно, оскільки вже зараз є позиція Держдепу США. Хоча Путін міг дійсно пропонувати такі речі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, оцінюючи дані ЗМІ щодо пропозиції президента РФ Володимира Путіна під час зустрічі з Дональдом Трампом провести референдум на Донбасі.

«Ця пропозиція не вписується в жодну модель, яку реалізує або планує ЄС. Тим більше ідея суперечить українському законодавству та позиції Києва, навіть доволі м’якій позиції українського керівництва з приводу ведення переговорів щодо Донбасу. Жодного референдуму не буде», – зазначив Кулик.

Однак таким чином Путін намагається запропонувати Трампу прості рішення для складних питань, підкреслив експерт.

За його словами, це в стилі Трампа, оскільки він сам любить прості рішення, які одним махом можуть вирішити купу проблем.

«Проте це не той випадок. Будь-якій референдум, навіть під мандатом міжнародних спостерігачів, не матиме того результату, який може привести до миру та реінтеграції», – уточнив політолог.

Референдум має проходити за українським законодавством, в українському-інформаційному просторі, а це зробити неможливо, додав він.

«Ми вже маємо приклади Криму, Південної Осетії та Абхазії. Це не референдуми, а імітація волевиявлення, легітимізація окупаційних адміністрацій, тому про референдум говорити в нинішніх умовах немає сенсу», – пояснив експерт.

При цьому він не виключив, що Путін дійсно міг запропонувати такі речі.

«Ситуація з мінськими переговорами показує, що не має жодних результатів. Нормандський формат не спричинив появу дорожньої карти. Крім того, РФ постійно збільшує військову присутність, кількість обстрілів зростає», – наголосив Кулик.

Тому Україні доведеться шукати або нові формати, або підходи до вирішення цієї проблеми. Це підштовхує й Захід до пошуку нових форматів, але навряд чи це буде в інтересах РФ, додав політолог.

При цьому експерт висловив сумніви, що потрібно всі напрацювання, які були, відкидати й переписувати з нуля.

«Мало віриться й у міжнародні операції, яка принесуть мир і вирішать за нас питання реінтеграції Донбасу. Поки не буде вирішене основне питання – виведення військ РФ та припинення агресії РФ, будь-які розмови про особливий статус та перехідні етапи не мають сенсу», – уточнив він.

Передусім для України має йтися про примус РФ до миру та виведення військ. А це гра на тривалий період. Тому нам потрібно навчитися жити в умовах війни.

«Будувати зовнішню військову та економічну стратегію з точки зору того, що ми завжди будемо в ситуації військового протистояння з РФ, яка анексувала частину нашої території й продовжує агресію», – констатував політолог.

З цього вже варто виходити, будувати свій формат і пропонувати Заходу, підкреслив він.

«Ми маємо агресора-сусіда. Якось із ним потрібно співіснувати. Це передбачає посилення обороноздатності, витіснення військ РФ із території, санкційний режим, розрив відносин, заповнити всі правові ніші, де є невизначеність наших позицій. У цьому напрямку слід рухатися», – резюмував Віталій Кулик.

Нагадаємо, Ірина Геращенко виключила проведення на окупованій частині Донбасу будь-якого виду референдумів про статус регіону. Віце-спікер також іронічно запропонувала президенту РФ провести на його території референдум з приводу підвищення пенсійного віку.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: