Як українські мери займаються школами

Читать на русском

Літо добігає кінця, на носі новий навчальний рік. Тож місцевим чиновникам варто поквапитися з ремонтом, будівництво та оснащенням шкіл. «Слово і Діло» розбиралось, як про навчальні заклади дбають українські мери.

У Києві Віталій Кличко цього року обіцяв відкрити дві школи. Столичні депутати вже навіть ухвалили відповідне рішення. Обидві школи відкриються на Позняках: школа №332 за адресою вулиця Бориса Гмирі, 2-В, школа №334 – за адресою проспект Миколи Бажана, 34-А. Минулого року Кличко вже виконав обіцянку щодо відкриття школи – до 1 вересня запрацював навчально-виховний комплекс «Ерудит» у Солом'янському районі.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов пообіцяв термомодернізувати вінницьку школу №16 в 2017 роціСказано 9 червня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Геннадій Кернес пообіцяв, що з 1 вересня 2018 року всі школи Харкова будуть узяті під охорону за рахунок міського бюджету. Таку обіцянку мер дав після того, як в одній зі шкіл Харкова розпорошили газ, у результаті чого постраждали 35 дітей.

Багато обіцянок давав Руслан Марцінків. Міський голова Івано-Франківська, зокрема, боровся з «поборами» в школах і дитячих садах. На початку лютого він пообіцяв, що заборонить збирати готівку в цих установах: «Думаю, що найближчим часом підпишу відповідне розпорядження або ухвалимо рішення виконкому – поставимо крапку в цьому питанні». 5 березня Департамент освіти і науки міста видав наказ, згідно з яким педагогам заборонено надавати додаткові освітні послуги, не передбачені чинним законодавством, у приміщеннях освітніх установ. Батьківським радам і комітетам благодійних фондів рекомендовано вести чіткий порядок надходження коштів та здійснювати контроль за їх виконанням. Тож Марцінків з обіцянкою впорався.

Уже провалив Марцінків обіцянку завершити будівництво школи в селі Хриплин цього року. У квітні чиновник заявив, що школу добудувати не встигнуть. За його словами, відкриття школи відбудеться в 2019-му.

Хомко пообіцяв добудувати школу "Престиж"Сказано 20 червня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Мер Львова Андрій Садовий ще минулого року заявив про намір збудувати адаптовану до українських стандартів школу з викладанням англійською мовою. «Така школа потрібна і для жителів Львова, і для іноземних громадян, інвесторів, які приїжджають сюди зі своїми дітьми», – вважає Садовий. Поки обіцянка ще в процесі реалізації. Так, міський голова пообіцяв, що кожна школа Львова матиме якісний інтернет.

Борис Філатов затіяв капітальний ремонт шкіл Дніпра. У квітні він пообіцяв відремонтувати 16 шкіл – №5, 20, 22, 54, 55, 56, 71, 77, 81, 82, 85, 88, 101, 106, 107 і 128. Поки чекаємо результатів. Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, своєю чергою, активно займається впровадженням інклюзивної освіти. «На сьогодні в Миколаєві навчаються 696 дітей з обмеженими можливостями. При 7 закладах дошкільної освіти діють відділення, де навчаються діти з особливими освітніми потребами. У 14 міських школах функціонують 23 таких класи. Додатково з вересня цього року ми плануємо відкрити ще 6 груп у дитячих садках і 12 класів у школах», – розповів Сєнкевич про свої плани.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, на нашому порталі ви можете прочитати інтерв'ю з міністром освіти і науки Лілією Гриневич.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: