Отруєння Скрипалів: ЗМІ повідомили про третього підозрюваного

Читать на русском
Британські правоохоронні органи ідентифікували ще одного підозрюваного в причетності до отруєння колишнього полковника ГРУ.

Британські спецслужби ідентифікували третього підозрюваного в спробі вбивства колишнього полковника російської ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, який ще до прибуття в Солсбері двох виконавців приїжджав у місто і проводив розвідку на місцевості.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на британську газету The Telegraph.

Видання стверджує, що слідство з'ясувало, як звуть третього підозрюваного, але його ім'я не розкривається.

Ймовірно, він допоміг спланувати напад перед тим, як нервово-паралітичну речовину «Новачок» ввезли на територію Британії.

«У поліції і спецслужбах вважають, що третій агент ГРУ відвідав Солсбері, щоб підготувати план атаки, перш ніж двоє його колег привезли до Британії отруйну речовину», – йдеться в статті.

Як повідомлялося, 5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це – Олександр Петров і Руслан Бошіров. Прем'єр Британії Тереза ​​Мей заявила, що росіяни є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ. Великобританія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії сказали, що названі імена їм невідомі, і заявили про «інформаційні маніпуляції» з боку Великобританії. 12 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що підозрювані у справі отруєння в британському Солсбері знаходяться в РФ, але це просто цивільні особи без кримінального минулого.

14 вересня в спільному розслідуванні The Insider з дослідним центром The Bellingcat говорилося, що розслідувачам вдалося отримати довідку з Федеральної міграційної служби на підозрюваного Олександра Петрова. Розслідувачі Bellingcat заявили, що підтвердили зв'язок підозрюваних в отруєнні Скрипаль Олександра Петрова і Руслана Бошірова зі спецслужбами Росії.

Того ж дня журналісти російського видання «Новая газета» виявили докази, які можуть свідчити про ймовірну причетність підозрюваних в отруєнні Скрипаль Олександра Петрова і Руслана Бошірова до Міністерства оборони РФ. Зокрема, телефонний номер довідки ФМС на Петрова відноситься до АТС 195 в Хорошевському районі Москви, де знаходиться і штаб-квартира ГРУ Міноборони Росії.

15 вересня стало відомо, що журналістам ABC News і Independent, які подзвонили за телефонним номером із документів ФМС на Олександра Петрова, відповіли, що це номер Міноборони РФ. Пізніше журналісти Bellingcat з'ясували, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе «Русланом Бошіровим», насправді звуть Анатолій Чепіга. Він – полковник ГРУ і нагороджений званням «Героя Росії».

Журналісти Bellingcat також змогли розкрити попередні операції підозрюваних в отруєнні Скрипалів «Петрова» і «Бошірова» в Європі і підтвердити, що вони працюють у Головному розвідувальному управлінні РФ. Мешканки села Березівка ​​Амурської області Росії впізнали в підозрюваному в отруєнні Скрипалів «Руслані Бошірові» свого односельчанина Анатолія Чепігу.

Як пише The Times, полковник ГРУ РФ Анатолій Чепіга міг особисто знати свою ціль, колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля, який вирішив перейти на сторону британської розвідки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: