Обвинувачені у «справі Скрипаля» були під арештом у Швейцарії

Читать на русском
Влада Швейцарії кілька років тому заарештувала і потім депортувала в Росію Олександра Петрова і Руслана Бошірова.

Влада Швейцарії кілька років тому заарештувала і потім депортувала в Росію Олександра Петрова і Руслана Бошірова, яких Британія звинувачує в березневому отруєнні агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері.

Такі відомості повідомили виданню The Insider і дослідницькій групі Bellingcat в правоохоронних органах Нідерландів, де росіяни нібито були затримані дорогою до лабораторії в швейцарському місті Шпіц.

Британська поліція визначила винуватців отруєння в Солсбері – ЗМІЗасоби масової інформації повідомляють про упізнання осіб винуватців отруєння в Солсбері речовиною Новачок.

«При собі у затриманих були технічні засоби для злому комп'ютерної мережі. Причому, за даними слідства, ці ж люди брали участь у зломі антидопінгового агентства WADA», - зазначає The Insider.

Відзначається, що останньою поїздкою Петрова в зону Шенгену в кінці січня - початку лютого була Швейцарія. «Тобто, якщо Петров і Бошіров дійсно були арештовані, як стверджує джерело, то це сталося саме в ході цієї поїздки», - наголошується в розслідуванні.

«Це не означає, що вони були саме тими двома заарештованими фахівцями з кібератак, про які писала преса, але такий збіг за часом і місцем не міг бути випадковим - так що якщо арешт і правда був, то вони діяли як мінімум в одній групі з «хакерами», - продовжує The Insider.

Видання стверджує, що Петров і Бошіров літали в Нідерланди в 2016 році. Імовірно, їх поїздка була пов'язана з тим, що в ті дні там проходив референдум про асоціацію ЄС з Україною. Тоді, нагадує The Indsider, від імені «українських біженців» кілька росіян провели кампанію проти асоціації. При цьому вони поширювали фейкове відео з погрозами нібито від батальйону «Азов».

5 вересня Британія назвала імена підозрюваних в отруєнні Скрипалів - Олександр Петров і Руслан Бошіров. За даними британських спецслужб, ці персони належать до «російської військової розвідки». Президент РФ Володимир Путін заявив щодо Петрова і Бошірова, що влада знає, «що це за люди», але нібито нічого кримінального в їх біографії немає. Пізніше в інтерв'ю RT Петров і Бошіров особисто підтвердили, що були в Солсбері, але як туристи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: