У що виллється для влади зростання тарифів напередодні виборів?

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Насправді, ані міністру соцполітики, ані міністру енергетики не варто робити таких заяв. Це не є їхня функція.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр енергетики Олександр Гудима, оцінюючи заяву міністра соцполітики Андрія Реви про те, що підвищення цін на газ можуть відкласти, хоча в Міненерго наполягали на протилежному рішенні.

«У нас є Нацкомісія з питань регулювання, яка ухвалює рішення. Політичні рішення – за Кабміном. В уряді за ціни відповідає Гройсман. Всі інші коментарі надаються просто для спекуляцій, щоб мільйони українців, слухаючи заяву Реви, в надії, що раптом вдалося домовитися, стали краще сприймати того ж міністра соцполітики», – зазначив Гудима.

Однак, додав він, підвищення цін не буде, буде курс 30-32 гривні за долар. Це нікого так, як ціни на газ, прямо, може, й не зачепить, але наслідки будуть не менш поганими.

«Причина одна – вибори. Через це напруження між Гройсманом та Порошенком досягло величезної сили. При цьому маємо ту соціологію, яка є, й ту, яка може бути, якщо вони підвищать ціни на газ. Усі це досить добре знають. Можуть ще не усвідомити, якими будуть наслідки, хоча вони є вихідцями з другої революції й знають, що згуртуватися люди можуть», – пояснив енергетик.

Осінь у нас традиційно революційна, нагадав він.

«Це справжня причина того, чому вони не домовляються, не піднімають ціну. Влада розуміє, що це дорога в нікуди, а через півроку ані Гройсмана, ані Порошенка можуть не згадати», – підкреслив експерт.

За його словами, ми маємо відсутність реальної політики та боротьби з корупцією, не наповнюється сам по собі процес підняття цін на газ, який був би ще терпимим, якби пенсії та зарплати піднімалися не на 50-100 гривень, а випереджали б зростання цін на газ.

Можливо, припустив він, якби людина отримувала 2,5 тисячі пенсії, наприклад, то підвищення ще якось пережили б.

«Однак, коли в нас влада зайнята лише маніпуляціями щодо можливого підняття цін на газ, а її дії зводяться до того, що вона діляться мільярдами з Ахметовим, то де тут знайдеться місце для турботи про громадянина? Тому виходить те, що маємо», – уточнив фахівець.

Якщо тарифи підвищать, це мобілізує антиелекторат. Влада отримає якщо не повні нулі в рейтингах, то близькі до цього цифри, наголосив він.

На його думку, влада стала заручницею своєї неможливості вести боротьбу з корупцією, яка б могла принести десятки мільярдів гривень до бюджету. Це дозволило б через збільшення зарплат і пенсій перекрити зростання тарифів.

«У зв’язку з тим, що вони самі є заручниками й учасниками корупційних діянь, представники влади цього зробити не можуть. Тому й очікують, що Порошенку вдасться вмовити МВФ чи ще когось. Ні, не вдасться. Кредиторів не цкавлять вибори й те, хто буде переможцем. Вони дбають про власні інтереси. За сьогоднішнього стану речей в Україні нічого хорошого не очікується», – резюмував Олександр Гудима.

Додамо, 20 червня 2018 року міністр соціальної політики Андрій Рева пообіцяв нові підвищення заробітної плати.

Тим часом віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко запевнив, що в опалювальному сезоні 2018/2019 ціни на газ не будуть підвищені на 60-70%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: