Рева допустив попередні ціни на газ для населення

Читать на русском
Міністр соціальної політики України Андрій Рева допускає відмову Кабінету міністрів від підвищення ціни на газ для населення з 1 жовтня.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева допускає відмову Кабінету міністрів від підвищення ціни на газ для населення з 1 жовтня, якщо не буде досягнута домовленість із Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Як пише «Слово і Діло», про це він розповів журналістам, передає «Інтерфакс-Україна».

За словами Реви, існує ймовірність, що дія постанови про спецзобов'язання буде продовжена й надалі, якщо не буде погоджене питання про нову ціну на газ із міжнародними партнерами.

За його словами, міністерство не виключає жодних варіантів у цьому питанні.

«Питання підвищення цін на газ до сьогодні не обговорювалось. Обговорювалися наші переговори з МВФ, з нашими партнерами, але конкретної дискусії про розмір ціни в уряді не було», – зазначив Рева.

Нагадаємо, що в березні 2015 року Україна та МВФ підписали меморандум про економічну та фінансову політику, яку країна має проводити в межах програми EFF. Загалом програмою передбачено отримання Україною близько $17 млрд, з яких уже виділено $7,7 млрд.

Зараз Україна перебуває в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання ще з липня 2017 року: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення до економічно обґрунтованого рівня. Підвищення, за різними оцінками, може скласти від 30% до 60% у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках.

Уряд поки відмовляється підвищувати вартість газу для громадян, аргументуючи це тим, що спочатку необхідно передбачити компенсатори для бідних верств населення.

Раніше ЗМІ з посиланням на близьке до уряду джерело повідомили про новий пропонований Україні варіант компромісу в переговорах з МВФ про ціну на газ. Пакет пропозицій передбачає кілька кроків.

Позиція МВФ є досить жорсткою, оскільки уряд України в 2017 році ухвалив рішення про підвищення газових цін, що дозволило отримати черговий транш кредиту МВФ. Однак згодом Кабмін в односторонньому порядку відмовився від виконання цього зобов'язання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: