Меркель обіцяє зберегти транзит газу через Україну. Де гарантії?

Читать на русском
Сергій Дяченкоенергетичний експерт
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Заява радше спрямована на адресу США, ніж України, з метою нагадати вчергове, що «Північний потік-2» – проект економічний, а не політичний.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт з енергетичних питань Сергій Дяченко, оцінюючи заяву канцлера ФРН Ангели Меркель за підсумками зустрічі з Володимиром Путіним про важливість збереження транзиту газу через ГТС України в зв'язку з «Північним потоком-2».

«Уже вкотре хочуть показати, що Україна не постраждає. Але виглядає це безглуздо. Були розрахунки, що будівництво може коштувати близько 12 мільярдів доларів. Навіть якщо менше, це все одно величезні гроші. Прокладають трубу прохідністю 50 мільярдів кубометрів, і потім її якось потрібно окупати. Щоб окупити, потрібно завантажувати. І при цьому з цих 50 потрібно хоча б половину обсягу віддати Україні. Тобто з такими вкладеннями їм потрібно завантажувати свою трубу наполовину? Такого не буде», – зазначив Дяченко.

Економічно це недоцільно й жодних гарантій ми отримати не можемо, констатував експерт.

«Ми вже мали гарантії територіальної цілісності – Будапештський меморандум. Ми віддали ядерну зброю. Що вийшло? Тут будуть гарантії щодо транзиту. Виконувати їх не будуть. Гарантії хороші, поки вони всіх влаштовують. Якщо вони стають комусь невигідними, то ними нехтують. Тим більше ми знаємо, як РФ ставиться до міжнародних договорів», – уточнив енергетик.

«Північний потік-2»: хто за будівництво газопроводу та які ризики для УкраїниГазопровід Північний потік-2 планують запустити в 2019 році. Проти його будівництва України та США, на іншому боці – Росія та Німеччина.

На його думку, ніхто не змусить РФ прокачувати газ через ГТС і воювати через це з нею ніхто не буде.

«Можна судитися, але це тривалий процес, також витратний. Зберегти транзит через ГТС можна лише в тому разі, якщо проект не збудують. Це буде найкращою гарантією», – пояснив він.

«Північний потік» і «Турецький потік» – це дорогі проекти, які інвесторам потрібно окупати, й ніхто не використовуватиме напівпорожню або наполовину заповнену трубу, щоб виконати гарантії для України, акцентував Дяченко.

Президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар також вважає, що будь-які цифри щодо транзиту РФ може не виконувати, навіть ті ж 15 мільярдів кубометрів, про які сама говорить.

Однак, на його думку, якщо говорити про реальні гарантії, має бути тристоронній формат.

«Європейська комісія також має бути гарантом. Звичайно, підписувати договори із суб'єктами господарювання вони не можуть, але має бути рамковий тристоронній договір, де буде гарантована цифра транзиту. Якщо РФ не виконує зобов'язання, прокачує менш ніж 60 мільярдів, то з неї або стягують кошти як компенсацію, або вони мають заплатити самі Україні цю компенсацію. Принцип «транспортуй або плати», – підкреслив Гончар.

Додамо, президент України Петро Порошенко запевняє, що будівництво газопроводу «Північний потік-2» буде зупинен.

Докладніше про проект «Північний потік-2» та його прихильників – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: