На яку міжнародну фінансову допомогу Рада надавала згоду

Читать на русском

Україна та Європейський Союз у середині вересня підписали меморандум про четверту програмі макрофінансової допомоги на 1 мільярд євро. В Європейській комісії відзначили, що перші 500 мільйонів євро Україна зможе отримати вже цього року. За останні чотири роки це далеко не перша допомога від Європи, Україна регулярно бере кредити або отримує фінансову підтримку в межах певних проектів. «Слово і Діло» сьогодні вивчало, на яку міжнародну фінансову допомогу надавала згоду Верховна Рада.

Найбільше таких законопроектів парламент ухвалив у 2015 році. Зокрема, схвалив кредитування з Європейським інвестиційним банком на суму 200 мільйонів євро. В межах цієї угоди минулого року Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства разом з ЄІБ відібрало 69 проектів із відновлення соціальної інфраструктури в прифронтових територіях на суму 628 мільйонів гривень.

Того ж року Рада схвалила надання Україні макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. Передбачалося, що 1,8 мільярда євро Україна отримає для стабілізації економіки, проведення реформ і поліпшення платіжного балансу. Дві третини суми мали бути скеровані до кінця 2015 року, ще один транш – у першому кварталі 2016 року. Однак другий транш допомоги Україна отримала із затримкою, а в третьому Євросоюз взагалі відмовив через невиконані чотири умови: зняття заборони на експорт лісу-кругляка, запуск автоматичної перевірки електронних декларацій, ухвалення закону про кредитний реєстр Національного банку та перевірка інформації про бенефіціарних власників компаній.

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

Також у 2015-2016 роках парламент ратифікував низку угод про надання фінансової підтримки з боку Німеччини. Зокрема, надання незв'язаного кредиту в розмірі 500 мільйонів євро. За частину цих коштів (150 мільйонів євро) Кабінет міністрів України ухвалив рішення реконструювати чотири підстанції компанії «Укренерго» в Харківській і Дніпропетровській областях. Не був реалізований проект із Німеччиною, який передбачає 17 мільйонів євро на муніципальне водне господарство Чернівців. А 14 мільйонів євро на підтримку природно-заповідних територій Україна від Німеччини отримала.

Лише три законопроекти, пов'язаних із міжнародною допомогою, Рада ухвалила минулого року. Серед них знову кредитування від Європейського інвестиційного банку, цього разу проект міського транспорту України (400 мільйонів євро). Цьогоріч Кабмін затвердив шість проектів розвитку муніципального транспорту в 4 містах (Харків, Львів, Суми, Чернігів) на суму 89 мільйонів євро. Тепер проекти очікують схвалення ЄІБ.

Влітку 2018-го Верховна Рада дозволила взяти кредит у Франції в розмірі 475 мільйонів євро на закупівлю вертольотів. Відповідний контракт із Францією був підписаний у липні, за нього Україна закупить 55 вертольотів Airbus Helicopters для системи авіаційної безпеки та цивільного захисту.

А буквально минулого пленарного тижня парламент схвалив угоду про фінансування Дунайської транснаціональної програми. Вартість програми становить більш ніж 274 мільйони євро, 5 мільйонів євро безоплатно виділить Європейський Союз. Зараз закон готують для підпису президента України Петра Порошенка.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Європейський Союз готовий надати Україні другий транш обсягом 54 мільйони євро на підтримку Фонду енергоефективності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: