Що потрібно для успішних переговорів з МВФ та чого чекати без траншу?

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

У Києві розпочала роботу місія МВФ. У разі, якщо уряд проведе переговори вдало, Київ отримає транш на 2 мільярди доларів, що своєю чергою дозволить додатково залучити на пільгових умовах 800 мільйонів доларів від Світового Банку, а також 1 мільярд євро від ЄС.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог, керівник центру «Ейдос» Віктор Таран, передає «Слово і Діло».

На його переконання, передусім для успішних переговорів потрібно домовитися про нову формулу ціну на газ для населення.

«МВФ наполягає на піднятті ціни на 60%, а уряд не готовий підвищувати більш ніж на 15%. Окрім того, доведеться обговорити перспективи старту земельної реформи, а це одна з ключових вимог МВФ», – зазначив Таран.

Політолог звернув увагу, що неочікуваним подарунком для української сторони, а може й спланованою акцією, стало подання до Конституійного суду звернення 69 депутатів про скасування «земельного мораторію».

Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежностіУкраїна почала співпрацювати з МВФ у 1994 році. Найбільше коштів було отримано в 2008-2013 роках.

«Сподіваюся, поки КС розглядатиме це питання, в парламенті знайдеться 226 відповідальних депутатів, які скасують мораторій до кінця цього року», – додав він.

За його словами, уряд має прозвітувати про перебіг створення Антикорупційного суду.

«При цьому потрібно знайти рішення щодо вимоги МВФ з приводу секвестру чинного бюджету та узгодити ключові макроекономічні показники бюджету 2019 року», – уточнив експерт.

Чи вдасться задовольнити перевірку МВФ, прогнозувати складно, однак точно можна спрогнозувати, що нас очікує, якщо ми не отримаємо цих коштів, підкреслив він.

«Жовтень розпочнеться з різкої девальвації гривні, а наступного року – технічний дефолт держави, зовнішній борг якої становить понад 70 мільярдів доларів. Тому, сподіваюся, всім сторонам вистачить мудрості, аргументів та відповідальності», – резюмував Віктор Таран.

Нагадаємо, 26 січня 2018 року прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що завдання МВФ для отримання чергового траншу будуть виконані.

Раніше аналітики порталу з'ясували, скільки коштів Україна отримала від МВФ за час незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: