Транш на мільярд. Україна та ЄС підписали угоду

Читать на русском
Президент України та представники Євросоюзу підписали угоду про залучення коштів четвертої програми макрофінансової допомоги, розмір якої становить 1 мільярд євро.

Президент України та представники Євросоюзу підписали угоду про залучення коштів четвертої програми макрофінансової допомоги, розмір якої становить 1 мільярд євро.

Про це повідомив президент України Петро Порошенко, пише «Слово і Діло».

«Щойно ми підписали меморандум про взаєморозуміння та кредитну угоду між Україною та ЄС щодо 4-ї програми макрофінансової допомоги ЄС Україні», — повідомив Порошенко.

За словами представників ЄС, для отримання коштів ЄС Україна має виконати низку умов, зокрема тих, які мали бути виконані під час отримання попереднього траншу ЄС (мова йде про 6 реформ). Ще 12 реформ Україна має виконати в рамках нової програми.

В той же час, на рішення щодо отримання коштів ЄС вплине успіх переговорів з місією МВФ щодо залучення нового траншу фінансування.

Поки що не повідомляється, про які саме реформи йдеться у кредитній угоді.

Для підписання відповідного меморандуму до України приїхав заступник керівника Єврокомісії з питань фінансової стабільності Валдіс Домбровскіс. Його візит був запланований на 13-14 вересня.

Як повідомляли раніше у Міністерстві закордонних справ, перша частина схваленого Євросоюзом траншу макрофінансової допомоги Україні має надійти ще у 2018 році.

«Транші макрофінансової допомоги в рамках цих домовленостей будуть розподілені рівномірно, по 500 млн. євро кожний. При цьому очікується, що перший транш надійде в Україну восени цього року після завершення cторонами внутрішніх процедур, необхідних для набрання чинності підписаних документів, та виконання Україною умов надання першого траншу» — повідомили у Міністерстві фінансів.

Наголосимо, що підписання документу не означає автоматичне перерахування коштів українському уряду.

Для отримання траншу Україна має виконати низку вимог, які будуть прописані у меморандумі.

Це буде вже третій пакет фінансової допомоги ЄС Києву з 2014 року. Перший транш допомоги ЄС Україні на суму 1,6 мільярда євро надійшов Україні у 2014 році. Другий транш на 1,8 мільярдів євро — у 2015 році.

Нагадаємо, що рішення Європейського союзу про виділення Україні 1 мільярда євро позик макрофінансової допомоги набуло чинності 9 липня. Допомога має на меті підтримку прогресу реформ в Україні.

Раніше Єврокомісія відмовилася надавати Україні транш на суму 600 млн євро через відмову скасувати мораторій на експорт лісу.

За розрахунками ЄС, новий пакет макрофінансової допомоги, разом з коштами, виділеними МВФ, має покрити потреби України на економічну стабілізацію та проведення структурних реформ у найближчі 2-2,5 роки.

Раніше у Національному банку заявили, що Україні потрібні 2 транші МВФ до 2019 року для макроекономічної стабільності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: