Співпраця з МВФ: скільки коштів Україна отримала за час незалежності

Читать на русском

Вже понад рік Україна живе без кредитів Міжнародного валютного фонду, останній мільярд ми отримали ще в квітні минулого року. Підвішений стан виник через те, що влада ніяк не може виконати вимоги організації. Черговий обіцяний термін отримання траншу – в червні. «Слово і Діло» розбиралося в історії співпраці МВФ та України.

За всю історію незалежності України МВФ виділяв нам кошти в рамках чотирьох програм: Stand by, «Механізм фінансування системних перетворень», «Механізм розширеного фінансування» та «Попереджувальний stand by».

Примарна надія: чому МВФ не виділяє Україні п'ятий траншОстанній транш МВФ Україна отримала ще в квітні 2017 року. Слово і Діло розбиралося, в чому причина затримки фінансування й коли на нього можна чекати.

Програма «Механізм фінансування системних перетворень» призначалася для країн, що здійснюють перехід від планової економіки до вільного ринку. В основному це стосувалося країн колишнього СРСР. У 1994-1995 роках Україна отримала за цією програмою 760 мільйонів доларів (заплановано було 780 мільйонів).

Другим етапом співпраці стала трирічна програма Stand by, у рамках якої Україна отримала 1,9 мільярда гривень (замість 2,9 мільярда). Сума фінансування в цей період кілька разів переглядалася через невиконання Україною умов. У 1998 році Фонд програму зупинив, Україна не виконала умови з показником дефіциту бюджету та максимальних темпів зростання грошової бази.

Нова програма – «Механізм розширеного фінансування» – стартувала того ж 1998 року й тривала до 2002-го. Ця програма розрахована на більш тривалий термін і призначена для країн із серйозним порушенням рівноваги платіжного балансу, викликаним несприятливими структурними змінами виробництва, торгівлі або цінового механізму. На цьому етапі Україна отримала 1,6 мільярда доларів (замість 2,6 мільярда). Всю суму не вдалося отримати через низькі темпи виконання програми Фонду та ігнорування Україною деяких умов.

У 2002-2008 роках Україна обійшлася без кредитів Міжнародного валютного фонду, хоча й була затверджена програма співробітництва «Попереджувальний stand by» на суму 605 мільйонів доларів. Так, якби Україні було зафіксоване погіршення платіжного балансу або зменшення золотовалютних резервів, вона могла звернутися до Фонду та отримати кредит. Однак співпраця з МВФ у ці роки обмежилася технічною допомогою.

Переграти МВФ: чим ризикує Україна без чергових траншів кредитівВстигнути до липня. Саме цей місяць може стати визначальним у продовженні співпраці України з МВФ. Що станеться, якщо чергового траншу так і не дочекаємося, в матеріалі політолога Олександра Радчука.

Найбільше кредитів від МВФ Україна отримала в 2008-2013 роках – 14 мільярдів доларів, заплановано було 25,7 мільярда. У рамках програми Stand by Україна отримала три транші. В повному обсязі отримати коштів не вдалося через те, що український уряд не вирішив низку питань, пов'язаних із дефіцитом бюджету та девальвацією гривні.

Після Революції Гідності в 2014 році Україна та МВФ до цієї програми повернулися. Умови для отримання грошей були ті ж самі: скорочення витрат бюджету, газова реформа, оздоровлення банківської системи та боротьба з корупцією. В 2014 році Україна отримала два транші – 3,2 мільярда доларів та 1,4 мільярда доларів. Після цього програму змінили на «Механізм розширеного фінансування» (передбачене виділення близько 17 мільярдів доларів). У березні 2015 року від Фонду надійшов перший транш у розмірі 5 мільярдів доларів, у серпні – ще 1,7 мільярда. З паузами тривалістю рік МВФ виділив ще по 1 мільярду гривень у 2016 та 2017 роках.

Через те, що Україна не поспішає виконувати вимоги Міжнародного валютного фонду, п'ятий транш досі не виділили. Серед основних умов – створення Антикорупційного суду та приведення тарифів на газ до ринкового рівня. А якщо Україна й надалі хоче отримувати фінансування, то має ще скасувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель.

Міністр фінансів Олександр Данилюк налаштований оптимістично: за його словами, наступні 1,9 мільярда доларів Україна зможе отримати вже в червні.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Україна 1 травня перерахувала Міжнародному валютному фонду 80,7 мільйона доларів регулярних платежів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: