Україна створює військово-морську базу в Азовському морі - Порошенко

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко привітав вихід в Азовське море двох українських військових кораблів.

Президент України Петро Порошенко привітав вихід в Азовське море двох українських військових кораблів 23 вересня і зазначив, що вони «стануть частиною новоствореної військово-морської бази українського флоту».

Про це президент написав 23 вересня на своїй сторінці у Facebook, пише «Слово і Діло».

Порошенко: Росія хоче окупувати Азовське мореРосійська Федерація має намір окупувати Азовське море так само, як окупувала Кримський півострів. Київ цього не допустить.

«Вітаю наші військові кораблі - пошуково-рятувальне судно A500 Донбас і морський буксир A830 Корець - з виходом в Азовське море. Ці судна стануть частиною новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азові. Дякую екіпажам судів за бездоганно виконаний наказ», - зазначив український президент.

Нагадаємо, у ніч на 23 вересня два кораблі Військово-морського флоту України стали об'єктом пильної уваги з боку окупаційної російської влади. Російські пропагандистські ЗМІ повідомляли, що два кораблі Військово-морських сил України увійшли у «виняткову економічну зону Росії» біля берегів окупованого Криму.

Пізніше агнстство Інтерфакс-Україна повідомило, що кораблі вирушили із Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянська, де стануть частиною створюваної інфраструктури флоту в Азовському морі.

Шлях з Чорного в Азовське море проходить через фактично контрольовану РФ Керченську протоку. Однак відповідно до угоди від 2003 року, цивільні та військові судна під прапорами України і РФ можуть безперешкодно проходити через протоку і йти в свої порти.

В останні місяці Росія здійснювала регулярні спроби розширити зону свого впливу в Азовському морі, блокуючи та затримуючи українські кораблі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: