Порошенко: Росія хоче окупувати Азовське море

Читать на русском
Російська Федерація має намір окупувати Азовське море так само, як окупувала Кримський півострів. Київ цього не допустить.

Російська Федерація має намір окупувати Азовське море так само, як окупувала Кримський півострів. Київ цього не допустить.

На цьому в інтерв'ю The Washington Post акцентував президент України Петро Порошенко, повідомляє прес-служба глави української держави, передає «Слово і Діло».

Захоплення Азовського моря: чого домагається РФ та чи є ризик наступуВійськові кораблі Росії були в чотирьох милях від українських пляжів. Президент України не виключив, що Росія може атакувати Маріуполь із моря. Оцінили ситуацію експерти.

«Мета Росії - окупувати Азовське море так само, як був окупований Крим. Це жорстке порушення міжнародного права, і ми не можемо це прийняти. Ми зміцнюємо наших військових там і порушуємо справу проти Росії в міжнародній постійній палаті третейського суду», - зазначив він.

Порошенко підкреслив, що Україна має чіткий правовий статус у Азовському морі. «Росія не має права атакувати або зупиняти наші судна, які перевозять товари і пасажирів з двох важливих портів України - Маріуполя та Бердянська. Якщо Росія не зупиниться, у нас є тільки один інструмент - санкції», - уточнив він.

При цьому, за словами Порошенка, санкції потрібні, щоб зупинити потенційну небезпеку російської окупації Азова. «Якщо вони заблокують судно з українськими металопродуктами з Маріуполя на один день, то ціна збитку складе тисячі доларів», - підкреслив президент.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє розблокувати українські морські порти в Азовському моріСказано 31 липня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Крім того, додав Порошенко, росіяни постійно атакують українських рибалок в українських водах: заарештовують їх, зупиняють і погрожують їм. Президент зазначив, що це частина гібридної війни проти України.

«Санкції зупиняють зростання ВВП Росії, вони зупиняють підвищення рівня життя в Росії та девальвують російську валюту. Російське керівництво платить дуже високу ціну за санкції, які можуть утримувати Росію за столом переговорів і припинити агресію», - резюмував він.

Раніше стало відомо, скільки спецназівців відправлять до Азовського моря.

Також нагадаємо, що Волкер розповів, чого очікувати від Росії в Азовському морі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: