У Росії заявили, що мають право оглядати судна в Азовському морі

Читать на русском
Росія може оглядати судна в акваторії Керченської протоки та Азовського моря, оскільки це не суперечить нормам міжнародного права.

Росія має право оглядати судна в акваторії Керченської протоки та Азовського моря, оскільки це не суперечить нормам міжнародного права.

Як пише «Слово і Діло», про це заявила офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова, передає «ТАСС».

Захоплення Азовського моря: чого домагається РФ та чи є ризик наступуВійськові кораблі Росії були в чотирьох милях від українських пляжів. Президент України не виключив, що Росія може атакувати Маріуполь із моря. Оцінили ситуацію експерти.

За її словами, дії Росії щодо перевірки судів направлені на забезпечення безпеки в акваторії Азовського моря та Керченської протоки. Вони не суперечать нормам міжнародного права, які можуть застосовуватися до цієї акваторії.

«Право Росії здійснювати такі дії недвозначно підтверджується практикою інших держав, які реалізують свої суверенні права щодо внутрішніх вод», - зазначила вона.

Захарова додала, що «російська сторона буде і надалі робити необхідні кроки щодо забезпечення безпеки в Азовському морі і Керченській протоці».

Представниця МЗС РФ стверджує, що правовий статус Азовського моря і Керченської протоки як внутрішніх вод Росії і України закріплений у двосторонніх угодах між Москвою і Києвом.

«Міжнародне право і статус Азовського моря і Керченської протоки визначено двосторонніми міжнародними договорами, а саме договорами між РФ і Україною про російсько-український державний кордон від 28 січня 2003 року і договором між РФ і Україною про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки від 24 грудня 2003 року. Цим документом підтверджено, що цитую: «Азовське море і Керченська протока історично є внутрішніми водами РФ і України», - зазначила Захарова.

Нагадаємо, стало відомо, коли на Азовському морі з'явиться військово-морська база ВСУ.

Раніше Петро Порошенко заявив, що метою РФ є окупація Азовського моря. За його словами, Україна має чітко визначений правовий статус в Азовському морі.

Також Путін жорстко відповів на крах Іл-20 в Сирії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: