Автокефалія для України: чим погрожує Московський патріархат

Читать на русском
Тарас Березовецьполіттехнолог

Після заяв РПЦ і УПЦ МП про те, що там не визнають помісну Українську православну церкву після надання їй томосу від Вселенського патріарха, абсолютно ясно, що в РПЦ фактично розпочала підготовку сценарію ескалації в Україні.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політтехнолог Тарас Березовець, передає Слово і Діло.

Ще більш гранично ясно висловився керуючий справами УПЦ МП митрополит Бориспільський і Броварський Антоній в інтерв'ю РБК-Україна, звернув увагу експерт.

Він уточнив, що у відповідь на «недружні, неканонічні дії Константинополя щодо іншої православної церкви» Антоній фактично погрожує не просто церковним розколом, а насильством.

«У нас є документ, який називається «Основи соціальної концепції УПЦ», згідно з яким, в дуже складних ситуаціях - я процитую: «Церква може звернутися до своїх чад із закликом до мирної громадянської непокори». Це крайній захід, але він зафіксований в нашій соціальній концепції, яка затверджена собором архієреїв», - цитує експерт заяву керуючого справами УПЦ МП.

Іншими словами, це пряма погроза на адресу української влади та православних віруючих, констатував Березовець.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

«Які саме акції «громадянської непокори» має на увазі Антіоній? Безумовно, варто звернутися до досвіду 2014 року і створення т.зв. «Народних республік» Донбасу. Там теж все починалося з безневинних закликів непокори новій «київській» владі, як її називали сепаратисти, але грань непокори і кривавого насильства була стрімко пересічена», - зазначив Березовець.

Кремль і РПЦ програли і морально, і юридично боротьбу проти створення української автокефальної церкви з Константинопольським патріархатом, наполіг він.

Політтехнолог додав, що єдине, що вони можуть і вміють робити в такій ситуації, це розв'язувати насильство. Він уточнив, що під це можуть спробувати викрасти і вивезти в РФ релігійні цінності українського православ'я.

Тут нічого нового - імперія в Україні завжди цинічно грабувала в першу чергу церкви та монастирі, щоб штучно привласнити собі шматочок чужої історії, додав експерт.

«А поки непогано було б провести паспортний контроль в Києво-Печерській та Почаївській лаврах козачків і попів в погонах», - резюмував Тарас Березовець. Нагадаємо, на Архієрейському соборі Константинопольської церкви в було підтверджено, що Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Більш докладно про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи - на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: