Рада зробила ще один крок до зміни Конституції

Читать на русском
Верховна Рада направила до Конституційного суду зміни до Конституції щодо аграрного ладу України.

Верховна Рада України направила у Конституційний суд законопроект №6236 «Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств».

Як пише «Слово і Діло», про це передає кореспондент РБК-Україна.

Світовий банк підрахував втрати від мораторію на продаж земліСвітовий банк зауважив, що чинний в Україні мораторій на продаж землі занижує вартість оренди земельних ділянок.

Відзначимо, проект постанови №6236-П про включення до порядку денного і направлення законопроекту в КСУ підтримали 267 депутатів Ради.

Зокрема, проектом пропонується доповнити статтю 41 Конституції України новою частиною наступного змісту: «основою аграрного устрою України є фермерське господарство».

Нагадаємо, президент Петро Порошенко заявив, що в Україні на сьогоднішній день немає шансів на зняття мораторію на продаж землі і запуск відповідного ринку. Зокрема, Порошенко нагадав, що Європейський суд з прав людини визнав мораторій на вільний ринковий обіг землі порушенням прав українців.

Підкреслимо, що Порошенко заявляв, що мораторій на продаж земель позбавляє українців можливості реалізувати своє конституційне право.

У травні ЄСПЛ визнав мораторій на продаж землі в Україні порушенням прав людини. Суд рекомендує прийняти законодавчі або інші заходи для забезпечення справедливого балансу між інтересами власників фермерських господарств і суспільства.

Також суд підкреслює, що його рішення не вимагає негайного запровадження ринку землі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: