Україна зобов'язана зняти мораторій на продаж землі – ЄСПЛ

Читать на русском
Чинний в Україні мораторій на продаж та купівлю земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Чинний в Україні мораторій на продаж та купівлю земель сільськогосподарського призначення порушує Європейську конвенцію з прав людини.

Як пише «Слово і Діло», відповідне рішення ухвалив Європейський суд із прав людини в справі «Зеленчук та Цицюра проти України».

Світовий банк назвав вартість землі після скасування мораторіюЦіни на сільськогосподарську землю в Україні зростуть утричі після того, як знімуть мораторій на її продаж.

Справа стосувалася скарги двох громадян України щодо державної заборони на продаж сільськогосподарських угідь, що, як вони заявили, порушує їхні права власності як власників таких ділянок.

Суд зауважив, що після падіння Радянського Союзу Україна переважно віддавала сільськогосподарські угіддя людям, які раніше працювали в колгоспах, але запровадила, нібито тимчасово, заборону на продаж такої землі.

«Уряд стверджував, що цей крок перешкодить концентрації землі в декількох руках, зупинить збіднення людей у сільській місцевості та забезпечить, щоб земля й надалі оброблялася. Однак суд встановив, що держава не забезпечила справедливого балансу між загальними інтересами громади та майновими правами заявників», – ідеться в повідомленні.

Суд зазначив, що жодна інша країна, яка входить до Ради Європи, на мала такої заборони, й наголосив на невідповідності підходу України щодо припинення мораторію.

«Також незрозуміло, чому не такі жорсткі обмежувальні заходи були б менш ефективними для досягнення тих самих цілей», – зазначається в рішенні.

Суд постановив, що український уряд має вжити законодавчих заходів для забезпечення необхідної справедливості балансу для власників сільськогосподарських земель, хоча це не означає, що Україна має негайно запровадити необмежений ринок сільськогосподарських угідь.

Жодної грошової компенсації заявникам не було присуджено. «Однак, якщо держава проявить необґрунтовану затримку в ухваленні необхідних заходів, грошові виплати можуть стати гарантованими», – зазначив суд.

Нагадаємо, в грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

Також Світовий банк підрахував втрати від мораторію на продаж землі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: