Світовий банк підрахував втрати від мораторію на продаж землі

Читать на русском
Світовий банк зауважив, що чинний в Україні мораторій на продаж землі занижує вартість оренди земельних ділянок.

Чинний в Україні мораторій на продаж землі занижує вартість оренди земельних ділянок.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомляється в прес-релізі Світового банку (СБ).

КСУ відмовився вирішувати долю мораторію на землюКСУ відмовив у відкриті справи за поданням 55 народних депутатів щодо скасування земельного мораторію.

За словами директора СБ у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен, власники паїв щорічно недоотримують близько $3 млрд орендних платежів.

Крім того, від заниженої ціни на оренду госземель, бюджет країни недоотримав за рік $60 млн.

У той же час, Денис Нізалов, керівник Програми Підтримка прозорого управління земельними ресурсами, зазначає, що ця цифра стосується тільки зареєстрованих в Земельному кадастрі державних земель, а таких, за станом на початок 2018 року, всього 25%. Таким чином, що відбувається з іншими 75% госземель сільгосппризначення, а це більше 7,5 млн га, - невідомо, додав він.

Також за прогнозами Світового банку, у разі скасування мораторію відбудеться відчутне зростання економіки України - щорічно на $0,7-1,5 млрд, що еквівалентно щорічному додаткового зростання ВВП на 0,6-1,6%.

Нагадаємо, що заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, так званий мораторій, був введений ще у 2001 році. З 2002 року він почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

На початку травня 2018 року Кахконен заявляла, що ціни на сільськогосподарську землю в Україні виростуть утроє після того, як знімуть мораторій на її продаж.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: