Чи може ЄСПЛ зобов’язати Україну зняти мораторій на землю та що з цього вийде?

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Не виключено, що заява зроблена за участю транснаціональних корпорацій. ЄСПЛ має розглядати конкретні порушення прав конкретних людей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, оцінюючи заяву ЄСПЛ про те, що мораторій на землю порушує права людини.

«У цій ситуації ЄСПЛ має вказати на низку порушених процедурних моментів або ж вказати на аспекти, пов’язані з конкретикою європейського законодавства. ЄСПЛ не має права вказувати на невідповідність національного законодавства тим чи іншим нормам. Тобто закони держави є законами держави. Тут було порушене право того чи іншого громадянина відповідно до тієї чи іншої норми Конституції», – зазначив Бондаренко.

На його думку, якщо ЄСПЛ має якісь питання щодо прав якихось громадян, які звернулися до них і заявили, що їхні права порушили, то тут держава може виправити якісь процедурні моменти або компенсувати громадянам моральні збитки, якщо була порушена якась норма.

Земля та пільги на ПДВ: що українські політики обіцяли фермерамУкраїнські аграрії планують завтра провести акцію протесту. Слово і Діло вирішило проаналізувати, що політики обіцяли зробити для них.

Заява ЄСПЛ про те, що та чи інша норма чи закон не відповідають, наприклад, європейським нормам, є перевищенням повноважень, підкреслив він.

«У цій ситуації заява ЄСПЛ не має пріоритету над українськими законами. Принцип ЄСПЛ такий, що цей суд не має права скасовувати той чи інший закон. ЄСПЛ, відштовхуючись від національного законодавства, яке існує в тій чи іншій державі, може говорити лише про конкретні випадки порушення прав чи процедурних норм щодо конкретної людини, групи осіб, організації», – пояснив політолог.

ВР не зобов’язана зараз ухвалювати рішення щодо мораторію, додав він.

Ба більше, визначати, якою буде модель, чи допускати іноземців, чи обмежувати, та інші питання щодо земельної реформи, є прерогативою лише ВР, уточнив експерт.

За його словами, земля має перетворитися на товар, але не зараз, які б заяви ЄСПЛ не робив.

«З цього на сьогодні вийде лише те, що Україна втратить землю як таку взагалі. Буде влаштований штучний дефолт, як це було в Аргентині на початку 90-х років. Тоді Аргентина втратила земельний ресурс. Буде ціла низка моментів, пов'язаних зі зловживанням при доступі на ринок транснаціональних корпорацій. Стане Україна, образно кажучи, на ноги, стане більш сильною та незалежною в плані суверенітету, тоді й можна буде скасовувати мораторій», – резюмував Кость Бондаренко.

Детальніше про те, що українські політики обіцяли фермерам, – у нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: