IKEA та Starbucks: в які країни світу заходять відомі транснаціональні компанії

Читать на русском

Прихід меблевої компанії IKEA на український ринок анонсував президент Петро Порошенко, який заявив, що це хороший сигнал для інших світових брендів. Вважається, що IKEA відкриває свої магазини тільки в тих країнах, де просто й зручно організувати бізнес, все в порядку з фінансами та податками, землю під бізнес виділяють без хабарів. Тому чиновники запевняють, що слідом за шведським світовим брендом в Україну повинні підтягнутися й інші транснаціональні компанії.

Ми пропонуємо подивитися, в яких країнах світу присутні такі відомі і стабільні компанії, як IKEA, H&M, Ryanair, Starbucks і Decathlon, а також подивитися яке місце займають ці країни в індексі сприйняття корупції за 2017 рік від Transparency International (чим вище номер в рейтингу, тим нижче рівень корупції в країні).

В Україні, яка перебуває на 130-му місці за рівнем корупції, в цьому році почали працювати H&M і Ryanair. Очікується, що IKEA відкриє свій перший магазин в столичному супермаркеті в 2019 році, а також «на підході» відкриття магазинів Decathlon. Що стосується Starbucks, то переговори проводилися, але поки що не увінчалися успіхом.

Порошенко оголосив про захід IKEA в Україну: реакція соцмережШведська компанія IKEA (меблі й товари для дому) виходить на ринок України. Про це оголосив сам президент Порошенко.

У сусідній Росії, яка на п'ять позицій нижче України за рівнем корупції, всі ці бренди, крім Starbucks, давно і успішно працюють. Та ж IKEA виходила на ринок РФ зі скандалами через вимагання хабарів російськими чиновниками, тим не менш, працює в корумпованій країні вже більше 10 років і відкрила 14 магазинів.

У Домініканській Республіці, яка ділить зовсім не почесне 135-те місце з Росією, присутня тільки IKEA. А в Мексиці, що також розташувалася на 135-му корупційному місці, є H&M, Starbucks і Decathlon.

В Єгипті, що займає 117 місце за показниками корумпованості суспільства, крім IKEA працюють H&M, Starbucks і Decathlon. Така ж ситуація в Туреччині (81-е місце).

При цьому, на Мальті (46-е місце) працює тільки Starbucks, в Данії (2-е місце) навпаки немає Starbucks і Decathlon, а у Франції (23-е місце) – присутні всі перераховані світові бренди.

Чи є все це в Греції (59-е місце за рівнем корупції) – дивіться на інфографіці.

Раніше ми писали, чим так важливий прихід IKEA в Україну.

Коли і де відкриється перший магазин скандинавських меблів в Україні, можна подивитися за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: