Чим важливий прихід IKEA в Україну?

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт

Сьогодні, 12 вересня, президент України Петро Порошенко оголосив, що IKEA офіційно заходить в Україну. «Україна довго чекала цієї новини. За останні роки відбулося багато змін, які зробили відкриття IKEA в нашій країні можливим. Це хороший сигнал для інших світових брендів, що з Україною потрібно мати справу», – повідомив глава держави, анонсувавши переговори з виконавчим директором IKEA. Продукція компанії представлена в більш ніж 40 країнах світу. Щодо українського ринку, то попередньо повідомляється, що шведська компанія підписала договір на оренду приміщення для свого першого магазина в Україні зі столичним ТРЦ Ocean Mall, який планують відкрити в 2019 році поряд із ТРЦ Ocean Plaza.

Фінансист, економічний експерт Олег Гавриш підкреслив, що з приходом шведського бренду не варто очікувати, що відбудеться значне зростання ВВП.

«Скоріш за все, частина виробництв IKEA локалізує в Україні, якимось чином вона допоможе меблевій промисловості. Але меблева промисловість навряд чи стане локомотивом економіки. У нас трохи інші галузі мають розвиватися», – зазначив Гавриш.

Однак прихід IKEA важливий як маркер, тому що компанія в жодній країні світу не виходить на ринок за хабарі або якісь домовленості, пояснив він.

За словами фінансиста, колишні спроби були провальними, оскільки IKEA якраз зіткнулася з хабарництвом.

«IKEA запропонувала Москві й Києву збудувати свої магазини. У Москві вимагали хабара за землю. Тоді представники компанії відмовилися. Однак московські чиновники подумали й запропонували IKEA укомплектувати своїми меблями школу, яку зможуть відкрити й попіаритися. Так і зробили. Ну а компанія офіційно отримала землю для свого магазину», – уточнив він.

В Україні історія була така, що нам IKEA фактично запропонувала те ж саме, але наші чиновники відмовилися, вимагаючи заплатити за землю, нагадав експерт.

«IKEA була вражена жадібністю й узагалі відмовилася виходити на ринок. Це було приблизно в 2005-2006 роках», – додав він.

IKEA нічого не вирішує за хабарі, лише колегіально. Прихід компанії означає, що в Україні можна вирішити питання прозоро й без хабарів.

Економіст припустив, що зараз президент, прем'єр чи ті, хто займається цим питанням, візьмуть кураторство над компанією й натиснуть, грубо кажучи, де необхідно, щоб IKEA в Україні дали можливість працювати.

«Це потрібно для того, щоб показати, що в країні змінився бізнес-клімат», – наголосив він.

У цьому сенсі вихід IKEA важливий. Аналогічним чином працюють Н&M і Starbucks, але їм було трохи простіше, оскільки вони не будують власні виробництва, підкреслив експерт.

«Хоч у нас будувати IKEA й не буде, але в кожному разі, захід компанії дуже важливий. Якщо є Н&M, Starbucks, IKEA та інші подібні структури й компанії, це означає, що в країні можна працювати чесно, без хабарів. Для когось це буде зеленим світлом. Це плюс. Але сказати, що через це в нас ВВП зросте хоча б на 5%, то ні, такого не буде», – резюмував Олег Гавриш.

Реакція соцмереж на цю подію – в нашому огляді.

Раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як змінилися надходження прямих іноземних інвестицій в Україну за 2010-2017 роки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: