Супрун розвінчала міф про неймовірну користь «суперфудів»

Читать на русском
Тимчасово виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міф про неймовірну користь «суперфудів».

Тимчасово виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розвінчала міф про неймовірну користь «суперфудів».

Зокрема, на своїй сторінці в Facebook вона зазначила, що люди часто витрачають великі кошти на певні популярні продукти з метою схуднення, однак користь від них не завжди є настільки унікальною, як стверджують їхні популяризатори, пише «Слово і Діло».

За словами глави МОЗ, до таких продуктів також відносяться і так звані «суперфуди» - продукти, які містять високу концентрацію поживних речовин і збагачені великою кількістю мікроелементів, вітамінів і мінералів. Зазвичай це екзотичні фрукти, овочі, ягоди, насіння або зерна, які нібито здатні принести величезну користь для здоров'я.

«Вчені стверджують, що цінність цих продуктів значно перевищена, а їхні виробники використовують маркетингові виверти заради збільшення прибутків. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) переглянуло дослідження за поживністю таких продуктів і не знайшло настільки реальних доказів їхньої користі для здоров'я, як стверджують їх виробники. Так, наприклад, Cancer Research UK відзначає, що поки існує мало наукових доказів, що саме ці продукти здатні зменшувати ризики появи онкологічних захворювань. Втім, виробники суперфудів часто вказують, що це навпаки», - говорить Супрун.

Вона зазначила, що в Україні суперфуди тільки зараз почали набувати популярності: на полицях в магазинах можна побачити продукти з екзотичними назвами, наприклад, ягоди годжі, Чіа, кіноа, спірулін або фізаліс.

«Деякі з них дійсно мають високу поживність, вміст вітамінів і мінералів і є потенційно корисними. Але, не можна стверджувати, що вони мають безперечну користь для всіх. Тому якщо ви вирішили додати в свій раціон щось нове і екзотичне - будьте уважні. Варто враховувати те, що продукти, які називаються суперфудами, не завжди мають очікувану поживну цінність, а для кого-то можуть бути навіть протипоказаними», - додала вона.

Супрун порадила українцям перед вживанням «суперфудів» проконсультуватися з лікарями, щоб уникнути будь-яких ризиків для здоров'я.

Раніше Супрун розвінчала міф про кактуси, які рятують від випромінювання, якщо їх розташувати поруч із комп'ютером.

Також вона розповів про користь бігу для здоров'я людини.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: