В УПЦ КП прокоментували рішення РПЦ розірвати відносини з Константинополем

Читать на русском
Українська православна церква Київського Патріархату засудила рішення Синоду Російської православної церкви про розірвання молитовного спілкування зі Вселенським патріархом.

Українська православна церква Київського Патріархату засудила рішення Синоду Російської православної церкви про розірвання молитовного спілкування зі Вселенським патріархом.

Про це повідомляє прес-служба Київської Патріархії, передає «Слово і Діло».

Афтокефалія для України: як проходить процес та в чому завдання КиєваУ разі надання томосу Україні, УПЦ МП доведеться стати Українським екзархатом РПЦ, а співіснування двох православних церков на території однієї країни триватиме багато років, – вважає Євген Магда

«Припинення молитовного поминання одним Предстоятелем Церкви іншого Предстоятеля Церкви і розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру (проповідь і поширення єресі чи іншого лжевчення)», - йдеться в повідомленні.

Також в УПЦ КП відзначили, що Вселенський патріарх ніколи нікому не передавав своїх канонічних прав Київської Митрополії.

«Відомо і очевидно, що з часу Оскольдового (середина IX ст.) і Володимирова (кін. Х ст.) Хрещення, Русь-Україна мала канонічний та ієрархічний зв'язок зі Вселенським Константинопольським Патріаршим престолом, як зі своєю Церквою-Матір'ю. Відомо і очевидно також, що перший канонічно визнаний Вселенським Православ'ям Предстоятель Московського Патріархату був поставлений Константинопольським Патріархом Єремією ІІ у кінці XVI ст., тобто більш ніж на шість століть пізніше часу утворення Київської Митрополії», - йдеться в заяві.

В УПЦ додають, що, вчинивши так, Московський Патріархат «фактично прирівняв зовнішню, мирську сторону життя церкви, до сутнісної, таємничої сторони, прирівняв питання керівних прав і влади ієрархів - до єдності у Христі», тим самим довівши, що «у нинішнього керівництва Московського Патріархату закрадається, під виглядом священнодіяння, марнославство світської влади».

Нагадаємо, 14 вересня Синод РПЦ прийняв рішення припинити участь в структурах під верховенством Константинопольського патріархату і поминання Вселенського патріарха Варфоломія під час богослужінь на тлі підготовки Фанаром автокефалії Української церкви.

Раніше Вселенський патріархат відреагував на погрози РПЦ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: