Афтокефалія для України: як проходить процес та в чому завдання Києва

Читать на русском
Євген Магдакандидат політичних наук

Українське суспільство часто сприймає процес надання томосу про автокефалію православної церкви як одномоментний процес. Насправді це не зовсім так.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Інституту світової політики, політолог Євген Магда, оцінюючи створення єдиної Помісної церкви в Україні.

Політолог нагадав, що активна фаза підготовки до надання самоврядності Українській православній церкві розпочалася навесні цього року.

«Цей процес, хоча і відбувається всередині православного світу, був би неможливим без спільного звернення представників УПЦ КП та УПЦ МП, а також президента і парламенту. Вселенський патріархат, як видається, менше за все хотів би виступати в ролі каталізатора процесу розколу українського православ’я, ба більше – протягом тривалого часу перебував над сутичкою», - говорить Магда.

З іншого боку, у Фанарі, схоже, зробили висновки з торпедування РПЦ проведення Всеправославного собору влітку 2016 року на Криті, додав політолог.

На його погляд, зустріч патріархів Варфоломія та Кирила 31 серпня та синаксис Вселенського патріархату, що пройшов на початку вересня, дають підстави говорити, що томос буде.

Нагадаємо, для безпосередньої підготовки до надання томоса екзархи архієпископ Памфілійський Даніїл та єпископ Едмонтонський Іларион направлені до Києва. За словами експерта, їхнє призначення спрчинило погано контрольоване обурення керівників РПЦ.

Станом на сьогодні з відносин Константинопольського патріархату та РПЦ практично зникли християнські любов та порозуміння, і процес погіршення відносин, схоже, триватиме.

Експерт звернув увагу на ще один, на його думку, цікавий факт: візит до Києва Семюеля Браунбека – посла США з надзвичайних доручень, який опікується питаннями релігійної свободи у світі. Останній наголосив, що США не сприяють наданню томосу, проте позитивно оцінюють цей процес.

«Заразом не варто забувати, що питання свободи совісті з 70-х років ХХ століття для країн Заходу стоїть дуже гостро. І невипадково Петро Порошенко неодноразово наголошував, що створення державної церкви в Україні не буде», - підкреслив Магда.

Як і раніше, на думку політолога, церква в Україні залишиться відділеною від держави.

Потенційне надання томосу та появу власне української канонічної православної церкви Євген Магда назвав помітним успіх у протидії гібридній агресії з боку Росії. За його словами, вона спрямована не так на загарбання територій, як на встановлення контролю над свідомістю українців. Тому створення потужного духовного центру у Києві є позитивним фактором.

На думку політолога, надання томосу дасть старт процесу юридичного оформлення самостійності Української православної церкви.

Експерт також не виключає, що УПЦ МП доведеться стати Українським екзархатом РПЦ, а співіснування двох православних церков на території однієї країни триватиме протягом років. Можливо, десятиліть.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

«І завданням держави є, серед іншого, не лише реагування на анонси громадянської війни після надання томосу, зроблені нардепом Новінським, але і дотримання зразкової законності у питаннях збереження/встановлення контролю над знаковими храмами, зокрема, Києво-Печерською та Почаївською лаврами. У іншому випадку позитивний ефект від надання томосу для України в цілому може буде знівельовано», - проаналізував Євген Магда.

31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Раніше «Слово і Діло» писало, як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефалію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: