Вибори-2019: як рішення про автокефалію вплине на рейтинги

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Звичайно, в разі надання томосу будуть певні політичні дивіденди. Але це просто посилення позицій електорату президента в західних і центральних областях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи отримання автокефалії.

Згідно із соцдослідженнями, чітко видно, що автокефалію підтримують у західних і центральних регіонах. На сход й півдні це питання не має особливого відгуку, уточнив він.

«Велика частина населення там навіть проти або їм байдуже. Це характерно й для інших областей. Автокефалія не настільки хвилює населення, як складна соціально-економічна ситуація або політична. Актуальнішим для українців є питання миру, наприклад», – зазначив Петренко.

І варто визнати, що велика частина українців навіть не цікавляться, коли заходять до церкви, кому вона належить, додав він.

«Ті, хто шанує всі таїнства, – так, але їх небагато. Більшість православ'я сприймають на побутовому рівні», – пояснив політолог.

«Влада розуміє, що наближаються вибори, війна за другий тур, а для цього не потрібні голоси всіх українців або 50%. Вистачить і 20%, які реально проголосують. Те ж саме стосується питання НАТО, наприклад», – підкреслив він.

За його словами, навіть якщо томосу не буде, то електорат цих регіонів не буде втрачений, оскільки для них добре, що питання на порядку денному й начебто навіть є зрушення, про це говорять, багато зроблено.

«Завжди можна заявити щось на кшталт «погана Москва, РЦП, на когось натиснули й усе загальмувалося». Для електорату добре вже те, що є реальні дії, це вже спрацює. А владі буде, про що говорити. Ось, президент Порошенко майже отримав автокефалію, а на другому терміні ми обов'язково виконаємо завдання, тому потрібно мобілізуватися», – резюмував Ігор Петренко.

Як отримували самостійність церкви Східної Європи – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: