Автокефалія в Україні: які головні небезпеки на цьому шляху

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД

Російська православна церква вже заявила, що відмовиться від будь-яких відносин із Константинополем, що фактично може призвести до розколу православного світу й активізації боротьби Москви та Константинополя за першість.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ігор Петренко, оцінюючи інформацію про призначення Вселенським патріархом екзархів для України та ситуацію з наданням автокефалії.

«Частина церков також, імовірно, будуть розділені. Наприклад, Болгарська церква й кілька інших мають близькі відносини з Російською православною церквою й будуть її підтримувати. При цьому РПЦ має велику кількість прихожан. Тому це питання не лише поділу церков в самій Україні, адже в нас є МП, КП, Автокефальна православна церква, а й питання світового православ'я», – зазначив Петренко.

За його словами, ситуація в Україні також непроста. КП та Автокефальна церква начебто готові до об'єднання, але й не поспішають цього робити.

При цьому МП наполягає на діалозі церков без політичного втручання, оскільки те, що відбувається, є перевищенням повноважень з боку політиків, додав він.

Політолог не виключив, що в зв'язку з цим не виключені зіткнення між парафіянами різних церков. Крім того, Філарет КП був підданий анафемі Російською православною церквою.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

«Цікаво, як цей момент вирішуватиметься, оскільки не секрет, що парафіяни МП вважають КП розкольниками. Грубо кажучи, тут є ще церковні нюанси», – уточнив Петренко.

При цьому він підкреслив, що як і в будь-якій організації, в цій ситуації має місце релігійна ієрархія.

«Чи вистачить місця всім тим, хто зараз займає певні позиції? А якщо не вистачить, що вони робитимуть? Чи не призведе це до того що замість трьох православних церков з'являться ще три й буде шість?», – акцентував експерт.

На його думку, цілком можливо, що ця ситуація може бути використана для провокацій. Уже були заяви Філарета про необхідність повернути церкви, Лавру, а отже, постануть економічні питання.

«Хтось може залучити «тітушок», аж до застосування насильства над священнослужителем однієї з церков. Те ж ФСБ може скористатися ситуацією. Питання віри набагато глибше, ніж підписати угоду або домовитися про євроінтеграцію», – пояснив політолог.

Україна, звичайно, заслуговує на незалежну церкву, цим шляхом пройшли багато православних громад, просто в нас свої реалії. Не зважати на них буде нерозсудливо, констатував він.

«Ризики є серйозні, їх потрібно мінімізувати, наводити контраргументи, щоб не втілився в життя песимістичний сценарій», – резюмував Ігор Петренко.

Нагадаємо, на Архієрейському соборі Константинопольської церкви було підтверджено, що Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

Як отримували самостійність церкви Східної Європи – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: