Захоплення Азовського моря: чого домагається РФ та чи є ризик наступу

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Військові кораблі Росії були в чотирьох милях від українських пляжів. Росія стискає кільце навколо Азовського моря. За два місяці до акваторії агресор доставив 18 військових кораблів. Затримані десятки українських суден. Київ закликає запровадити санкції щодо російських портів у Чорному морі як відповідь на затримання Росією суден, що йдуть до українських портів. Глава держави вважає, що Москва зацікавлена у знищенні українських портів і російський флот готовий до військової операції. Президент України не виключив, що Росія може атакувати Маріуполь із моря. При цьому ще 8 вересня 2014 року Петро Порошенко пообіцяв, що Маріуполь є й буде українським, і підкреслив, що в Україні достатньо сил для того, щоб захистити місто.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов нагадав, що Україна в 2003 році підписала угоду з РФ, в якій Азовське море назване історичним внутрішнім морем.

Тут ситуації непроста, тому що при денонсації договору може виникнути правовий вакуум, яким РФ також зможе скористатися, підкреслив експерт.

Він зазначив, що РФ такими діями зараз блокує економіку українських портів. На додачу Керченський міст обмежує кораблі, які можуть проходити до Азовського моря.

«Україна готує відповідні позови до судів, але питання в тому, що це буде не так швидко. Є приклад Грузії, яка свого часу хотіла все зробити швидко. Тому що, з одного боку, все здається очевидним, а з іншого – коли доказової бази не вистачає, це дискредитує саму ідею. У Грузії позов взагалі не прийняли до розгляду», – нагадав політолог.

На його думку, головна мета РФ – такими провокаціями домогтися контролю над Азовським морем.

«Інакше б вони не нарощували свою військову присутність в акваторії», – уточнив експерт.

Друга мета РФ – удар по українській економіці, додав Леонов.

«Це б'є по економіці портів, логістиці тих же підприємств і міст, які залежать від Азовського моря й виходу до Керченської протоки», – констатував політолог.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Маріуполь є і буде українськимСказано 8 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

За його словами, існує певна загроза для Маріуполя та Бердянська.

«Річ у тім, що останні новини з Криму говорять про те, що ситуація там дуже складна з точки зору забезпечення водою. З електроенергією також не все гаразд. Крім втрати української частини відпочивальників, є й втрата води, посуха. Економіка Криму практично вмирає в тому вигляді, в якому вона була за України. В разі форс-мажору ніхто не знає, на що може піти РФ. Можливий і удар», – пояснив експерт.

Така небезпека існує, тому доведеться обирати варіанти, як відповідати, наголосив він.

«Однак не виключено, що такими діями в акваторії РФ намагається спровокувати Україну на якісь військові дії, оскільки в кораблях перевага поки що на боці Росії», – резюмував Олександр Леонов.

Додамо, в квітні цього року міністр оборони України Степан Полторак заявив, що Україна не планує проводити широкомасштабні наступальні дії для повернення окупованих територій. За словами міністра, Україна в цивілізований спосіб вирішуватиме проблему повернення територій.

Хочете обговорити матеріал? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: