Новий склад ЦВК. Чи оберуть тих, хто рахуватиме голоси на виборах?

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

У Швеції відбулися вибори. Увечері були відомі дані екзит-полів, а зранку результати 99% бюлетенів. В доволі авторитарній країні Туреччині відбулися вибори, а зранку були відомі результати. У нас достатньо подивитися на фазенду Охендовського, аби побачити, що ЦВК не просто рахує, а вміє правильно рахувати, у вірному напрямку.

Про це в коментарі Слову і Ділу розповів політолог Валерій Димов, оцінюючи заяву спікера ВР про оновлення складу ЦВК вже наступного четверга.

«Все звичайно залежить не тільки від волі ЦВК, а від тих, кого вони представляють. Тому доволі песимістичний прогноз щодо оновлення ЦВК. Звільнити зможуть, а от призначити нових – будуть проблеми», - констатував Димов.

Чинний склад ЦВК – нелегітимний, добіг кінця термін повноважень їх членів, нагадав експерт.

Однак вони лишаються, бо це влаштовує, а якщо згадати хто тоді складав більшість – то це були Регіони та Батьківщина.

«Зрозуміло, що Батьківщина зараз незадоволена радикальним зменшенням свого представництва у складі ЦВК. Вони тягнуть до президентських виборів, сподіваючись, що або під перемогу, або під високий рейтинг буде відповідно той склад, який задовольнить Тимошенко на парламентських виборах», - міркує політолог.

Він додав, що залишаються у складі й представники ПР, роль і місце яких в українському парламенті ми знаємо.

У Раді сьогодні проголосують за новий склад ЦВК: як обіцяли голосувати нардепиРада сьогодні може змінити склад Центральної виборчої комісії. Слово і Діло розбиралось, як обіцяли голосувати нардепи.

На його погляд, ситуація відносно патова, бо якщо звільнити можуть, то призначити нових кожного окремо буде складно.

Окрім того, він зауважив, що всі тягнуть до виборів, які в такому разі будуть вважатися нелегітимними, а політики просто перекидатимуть відповідальність за це на поле супротивника.

«Вже кивали на Порошенка. БПП подали своїх. Ніби узгодили всі 13 позицій, були готові голосувати пакетом – тобто, я даю голос за вашого кандидата, а ви за мого. Батьківщина незадоволена. При цьому, Опоблок не був спочатку представлений. Кого БПП буде відкидати з цих 13, незрозуміло. Яким чином це відбуватиметься? Тобі кивали на НФ, який має відкликати кандидата. Тобто, дуже вигідно перекладати відповідальність», - розмірковує політолог.

Враховуючи всі складнощі, ситуація патова, але водночас посол ЄС в Україні вже заявив, що потрібно оновлювати склад ЦВК та змінювати виборчий кодекс.

«В контексті передвиборчої компанії ситуація заходить в глухий кут. Бо не переобрати склад ЦВК та не змінити виборчий кодекс – делегітимізувати вибори, знову будуть шукати винних у властивій всім манері», - підкреслив експерт.

Тому, скоріше за все будуть шукати можливості відкликати когось із запропонованих кандидатів, бо в очах виборців, широкої опозиції буде вигідно звинувачувати владу.

«Тому БПП та НФ доведеться поступитися своїми представниками, аби від Батьківщини та Опоблоку пройшли кандидати. Та чи знайдуться голоси? Є сподівання, що здоровий глузд переможе», - додав політолог.

Звичайно простими сподіваннями на депутатів не вплинути, додав політолог.

«Проте, відчуття ризиків та прорахунок загроз, що має еквівалент в грошах, які вони отримують за те, що знаходяться при владі – зіграє свою роль. Це змусить депутатів мабуть проголосувати», - проаналізував Валерій Димов.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України провалила голосування за включення до порядку денного постанови про звільнення членів ЦВК. У підсумку фракція БПП пішла із засідання парламенту й була відсутня майже всім складом після обіду.

«Слово і Діло» розбиралось, які обіцянки щодо голосування за ЦВК давали народні депутати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: