Які обіцянки потрібно виконати нардепам під час роботи 9-ї сесії Ради

Читать на русском

Новий політичний сезон має бути гарячішим за попередній через невпинність наближення виборів. Тому депутатам доведеться постаратися не просто виконати необхідний мінімум, але й виконати ті обіцянки, які вони відкладали останні чотири роки на потім. «Слово і Діло» проаналізувало, які запевнення вже не можуть чекати, й нардепи змушені будуть втілити їх під час роботи 9-ї сесії Верховної Ради.

Неможливо далі відкладати голосування скасування депутатської недоторканності, яке ще під час минулих виборів примудрилися пообіцяти чи не всі парламентарі. Відповідні законопроекти Конституційний суд визнав конституційними, але комітет із питань правової політики і правосуддя вирішив надіслати і депутатський, і президентський проекти законів на доопрацювання, в порушення регламенту.

Хоча наприкінці минулого року спікер парламенту Андрій Парубій обіцяв зробити все для зняття недоторканності.

«Коли не буде потреби йти до парламенту за недоторканністю, я впевнений, що тут з'явиться набагато більше молодих, енергійних, ефективних політиків. І я як голова Верховної Ради як робив, так і робитиму все від мене залежне, щоб це рішення ухвалили», – підкреслив він. Але коли ця ініціатива дійде до сесійної зали, невідомо.

Від чого нардепам точно не вдасться відмахнутися, то це від бюджету-2019. У квітні «радикал» Олег Купрієнко пообіцяв, що фракція Радикальної партії завжди голосуватиме за бюджет на наступний рік.

На осінь Парубій анонсував ініціювання розгляду пропозицій щодо реформування парламенту. Арешонков ще в лютому минулого року запевнив, що підтримає зміни до регламенту Верховної Ради щодо посилення відповідальності народних депутатів. За словами нардепа, планується посилити відповідальність народних обранців за «прогули».

Парубій пообіцяв, що кожного пленарного тижня роботи Верховної Ради ініціюватиме розгляд одного-двох законопроектів, необхідних для імплементації Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Зокрема, він заявив, що народні депутати з урядом напрацювали спільний план першочергових законопроектів, які необхідні для імплементації асоціації.

Щодо земельного питання, то минулого року йшлося про те, що мораторій на продаж землі більше не продовжуватимуть, а замість цього створять ринок землі. За скасування мораторію обіцяв проголосувати Сергій Лещенко. Натомість лідер Радикальної партії Олег Ляшко запевнив, що не допустить створення ринку землі.

На осінь відклали нардепи й питання розмитнення автомобілів на єврономерах. Два законопроекти від Южаніної були ухвалені в першому читанні в останні дні минулої сесії.

Доведеться нардепам вирішувати й кадрові питання. Зокрема, за постанову про звільнення в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, що була зареєстрована раніше, міг би проголосувати Вадим Рабінович, який неодноразово обіцяв домогтись її звільнення. Якщо парламент, навпаки, вирішить призначити Супрун повноправним керівником МОЗ, то свій голос обіцяв віддати Олег Медуниця.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, що ми підсумовували, які питання нардепи не змогли вирішити під час 8-ї сесії.

Хто з нардепів за чотири роки не виконав жодної обіцянки – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: