Суд відпустив Омеляна на поруки

Читать на русском

Столичний райсуд не підтримав антикорупціонерів і обрав керівнику Мінінфраструктури запобіжний захід у вигляді застави.
Володимир Омелянфото: УНІАН

Суд відпустив підозрюваного детективами НАБУ в незаконномо збагаченні і декларуванню недостовірної інформації міністру інфраструктури Володимира Омеляна на особисті поруки.

Таке рішення ухвалила слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Ганна Сергієнко за результатами розгляду клопотання детектива, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП Валентин Мусіяка в ході судового засідання вказував, що Омеляна підозрюють в незаконному збагаченні на загальну суму в 4,23 мільйона гривень. Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску і готівки в сумі 90 тисяч доларів і 25 тисяч євро. Також його підозрюють у декларуванні недостовірної інформації, а саме не внесення цього BMW X5 в декларацію за 2015 рік, витрат на оренду будинку, а пізніше і постійного користування в 2016 році іншим ще одним будинком і земельною ділянкою, що належить племінниці дружини Омеляна.

Прокурор додав, що Омелян у період з 2000 по 26 квітня 2018 року одержав 2,17 млн ​​грн офіційного доходу, тоді як його витрати склали лише в період з 2008 року по 26 квітня 2015 року з щонайменше 3,45 млн грн.

Крім того, детективи встановили, що вказаний автомобіль BMW X5 2015 року випуску фактично купив і користувався сам Омелян, а не його брат. Прокурор Мусіяка зазначив, що купівлею автомобіля займався посередник з прізвищем Томецький. На його телефоні і телефоні міністра знайшли едентичні фотографії, серед яких автомобілі BMW X5 2015 року випуску різних кольорів. Також автомобіль був куплений Томецьким і його привезли під Міністерство інфраструктури.

Прокурор додав, що фактичне користування і володіння Омеляном цим автомобілем підтверджується постійними вечірніми поїздками на ньому. Це ж підтверджується листуванням між міністром і його братом, в якому родич питав чи можна у нього взяти автомобіль Volvo, а чиновник відповідав: «ні, візьми краще BMW». Мусяіка також зазначив, що брат Омеляна пізніше придбав собі старе Audi, поставивши питання про доцільність такої купівлі, якщо у нього у власності є BMW X5.

Своєю чергою адвокат Омеляна відзначав, що під час допиту брата міністра той неодноразово наголошував, що давав йому користуватися автомобілем BMW X5 і іноді вони їздили разом і їх навіть штрафували. Адвокат Олександр Лисак апелював до того, що хіба брат може відмовити своєму родичу, якщо той попросить щось. У відповідь на це прокурор САП заявляв, що в нібито спільних поїздках Омеляна зі своїм братом до Львова дійсно штрафували водія, проте в цей момент близький родич міністра був у Києві, згідно з даними мобільного оператора. До того ж, під час допиту Максим Омелян заявляв, що жодного разу ніде не забував свій телефон.

Мусіяка додавав, що користування будинком племінниці дружини Омеляна в 2016 році підтверджується даними мобільного оператора. За цими даними, Омелян разом з дружиною починаючи з 9-10 грудня 2016 року пізно ввечері постійно перебували в районі того будинку.

Водночас, адвокат Лисак додавав, що Національне агентство з питань запобігання корупції не знайшло жодних порушень у деклараціях Омеляна. Ці рішення не оскаржені НАБУ і САП. Він також апелював до роз'яснення НАЗК про те, що НАБУ не може порушувати кримінальні провадження без обґрунтованого висновку Нацагентства. Прокурор САП заперечував і зазначав, що це роз'яснення не має юридичної сили, що підтверджено одним із рішень Апеляційного суду міста Києва в аналогічній справі стосовно голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової.

До того ж, Мусіяка додав, що під час обшуку у Омеляна вони з детективами знайшли листування міністра з одним з високопоставлених чиновників в період перевірки НАЗК його декларацій. У цих листування Омелян надавав незазначеному прокурором чиновнику роз'яснення щодо його декларації, замість того, щоб роз'яснювати це працівникам Нацагентства. Таким чином, на думку прокурора, Омелян може впливати на слідство.

Він також вказав, що Омелян може ховатися від правоохоронців, оскільки його двоє молодших дітей народилися в США, а старший син має австрійське громадянство. Більш того, міністр може незаконно впливати на свідків у цій справі, зокрема, на Томецького і Бабюка, з якими він підтримує дружні стосунки. Прокурор додав, що обидва ці свідка приходили на допит до НАБУ з одним адвокатом, послугами якого користується й Омелян. Тому Мусіяка просив обрати Омеляну запобіжний захід у вигляді застави в 5 млн грн і покладанням процесуальних обов'язків, у тому числі здачі закордонних паспортів.

Сам міністр заявляв про надуманість підозр НАБУ і САП. За його словами, ця справа є полюванням і він не вчинив жодного злочину, перебуваючи на посаді.

Вислухавши обидві сторони, суддя Сергієнко відпустила Омеляна на поруки міністра молоді і спорту Ігоря Жданова і члена Верховної Ради від фракції «Народного фронту» Федора Бендюженка.

Нагадаю, НАБУ повідомило Омеляну про підозру у незаконному збагачення та брехні в декларації.

Раніше детективи допитали свідка Томецького у справі міністра інфраструктури.

Сам Омелян заявив, що не піде у відставку після підозри НАБУ. Також він вважає цю підозру безпідставною.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: