Омеляна підозрюють у незаконному збагаченні: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Володимиру Омеляну вручили підозру в незаконному збагаченні. Що про це думають у соцмережах,  вивчило Слово і Діло.
Слово і Діло

Національне антикорупційне бюро повідомило міністру інфраструктури Володимиру Омеляну про підозру в незаконному збагаченні й декларуванні недостовірної інформації.

У НАБУ заявили, що Омелян із 1 січня 2000 року до 26 квітня 2018 року отримав 2,17 мільйона гривень офіційного доходу, однак його витрати лише в період із 2008 року до квітня 2015 року становили щонайменше 3,45 мільйона гривень. Також слідство встановило факти внесення міністром недостовірних відомостей до декларацій. У 2015 році вартість незадекларованих активів, становила не менш ніж 3,034 мільйона гривень, у 2016-му – понад 8,024 мільйона.

Сам Омелян вважає дії НАБУ «пошуком сенсації». Запобіжний захід міністру суд обере завтра, Спеціалізована антикорупційна прокуратура проситиме заставу в 5 мільйонів гривень.

«Слово і Діло» розбиралось, як на звинувачення на адресу Омеляна відреагували в соціальних мережах.

«Щось мені підказує, що саме зіц-міністр Омелян із багатою фантазією й мінімумом повноважень – ідеальна кандидатура для демонстрації «невідворотності покарання», – вважає політолог Петро Олещук.

«Тобто навіть в офіційній підозрі йдеться про невідповідність доходів витрат на смішну суму 1,28 мільйона гривень. Ще за такий величезний проміжок часу. Ще за часів, коли він не був міністром. Виглядає вкрай несерйозно на фоні мільйонних і мільярдних масштабів корупції, справжньою корупції. Вони «відкопали» якісь крихти. Я не захищаю Володимира Омеляна. Просто ситуація абсурдна. З точки зору здорового глузду. Мабуть, детективи довго працювали, досліджували минуле міністра, отримували за це заробітну плату, а коли нічого особливого не знайшли, то вирішили вийти на публіку хоч із «чимось», – написав політичний експерт Олексій Мінаков.

«Якщо в детективів достатньо доказів, вони не можуть не вручити підозру. Як би їм подобався/не подобався підозрюваний. Якщо звинувачення недостатньо обґрунтовані/непрофесійні, вони розсиплються в суді. Чи навіть раніше справа буде закрита прокурорами. Щоправда, з нашою довірою до перших і до других будуть спокуси показати це не верховенством права, а рішаловом. Якщо ж достатні/професійні – буде вирок», – написав виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

«Перепрошую, звичайно, тобто Ляшко та його лотереї – це нормальне й законне збагачення? А Омелян – найбільший порушник і там усе було більш очевидним?», – написала Оксана Коваленко.

«Рік слідства, будь-які види негласних заходів (прослуховування, стеження, читання електронної пошти) й на виході – пшик із двотижневого незадекларованого проживання в якомусь будинку та іншої нікчемної старої лабуди, взагалі не пов'язаної з професійною діяльністю? І це при тому, що йдеться про керівника найбагатшого міністерства, яке донедавна було одним із найпотужніших джерел політичної корупції, відомства, до якого входять УЗ, «Укравтодор», Адміністрація морських портів, «Укрпошта» та інші підрозділи-мрії українського корупціонера! Дорогі панове набуїни! Я й раніше дуже поважав Володю Омеляна й пишався його дружбою, а після вашої «підозри» моя впевненість у його чесності перетворилася на залізобетон», – написав блогер Карл Волох.

Нагадаємо, інтерв'ю з Володимиром Омеляном можна прочитати на нашому порталі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: