Cуд не погодився з роз'ясненням НАЗК щодо проваджень НАБУ з приводу декларацій

Читать на русском
Апеляційний суд столиці зазначив, що роз'яснення Нацагентства про початок кримінального провадження за деклараціями без перевірки НАЗК не узгоджується зі статтею КПК.
Апеляційний суд Києва

Колегія суддів Апеляційного суду міста Києва вважає, що роз'яснення НАЗК від 8 грудня 2017 року №1375 про початок досудового розслідування за фактами декларування недостовірної інформації та незаконного збагачення без належних перевірок та висновків Нацагентства не узгоджується з вимогами ст. 214 Кримінального процесуального кодексу.

Про це йдеться в мотивувальній частині рішення, ухваленому за результатами розгляду скарги САП на відмову в усуненні з посади голови Державної аудиторської служби Лідії Гаврилової, текст якого є в розпорядженні журналіста «Слова і Діла».

«Роз'яснення не узгоджується з вимогами статті 214 КПК України, за якою слідчий, прокурор після подачі заяви повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов'язані внести відомості до ЄРДР і почати розслідування», – наголошується в рішенні.

Також в Апеляційному суді Києва не погодилися з висновками слідчого судді про те, що порушення або розслідування справи Гаврилової є необґрунтованим втручанням правоохоронних органів у приватне життя особи, оскільки вищезгадане роз'яснення НАЗК не зареєстроване в Міністерстві юстиції й на нього не можна посилатися як на нормативно-правовий акт.

Таким чином, колегія суддів виключила вказаний висновок слідчого судді з рішення, проте залишила рішення в силі.

Нагадаємо, НАЗК знайшло порушення в декларації нардепа.

Раніше нардепа Мельничука викликали до Нацагентства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: