Чому Путін вирішив скасувати «вибори» в «Л/ДНР»?

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Як під час сталінського режиму вибори були лише фікцією, так і зараз в ОРДЛО. Як скажуть у Москві, так і зроблять у Донецьку та Луганську. Потрібно буде замість Захарченка поставити водія Суркова – в «молодій демократії» швиденько візьмуть «під козирок».

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Віталій Кулик, передає «Слово і Діло».

«Чисто з практичних міркувань «вибори» могли б підсилити квазілегітимність режимів, підняти авторитет «лідерів». Ми ж розуміємо, що в Захарченка й Пасічника немає конкурентів, та й саму по собі конкуренцію в Москві не дозволять. Ось у Луганську під час спроби «фрондувати» місцеву «ЦВК» розігнали, а очільника відвезли на «підвал», – нагадав експерт.

Усі потуги Ходаковського, Плотницького чи Гіркіна заявити про себе не беруться до уваги. Вони тут не гравці й навіть не «лава запасних», а так, відлуння минулого, зазначив він.

Кулик додав, що той же Олександр Захарченко чудово це розуміє.

«Ще в липні 2018 року на «відкритій лінії» він особисто заявляв, що не продовжує собі термін на рік і йде на «вибори». А тут раптом такий розворот», – уточнив він.

На його думку, причина згортання «виборів» у «ДНР» та «ЛНР» у тому, що Кремль не хоче давати Україні козир у вигляді причини не продовжувати дію закону про особливий статус ОРДЛО.

Політолог пояснив, що якщо в «ДНР» і «ЛНР» пройдуть «вибори», то Київ із чистою совістю заявить про зрив Москвою Мінських домовленостей і відмовиться від політичної частини «Мінська-2».

«А ось цього Путін допустити не може. Згідно із «законодавством» «ДНР» і «ЛНР», хоч ми розуміємо, як смішно це звучить, початок виборчої кампанії стартує через 60 днів. Якщо 1 вересня в Донецьку та Луганську офіційно не заявлять про підготовку до «виборів», то їх і не буде. Значить, діалог Путін-Меркель таки матиме продовження», – підкреслив Кулик.

Як відомо, раніше ватажок «ДНР» Олександр Захарченко заявив про свій намір брати участь у «виборах» восени 2018 року.

Нагадаємо, з 1 серпня ватажок бойовиків Захарченко видав так званий указ «Про запровадження Єдиного дохідного рахунку», згідно з яким рубль визнається єдиною валютою.

Додамо, ще минулого року глава держави пообіцяв повернути Донбас.

Також Петро Порошенко 22 січня 2014 року пообіцяв провести місцеві вибори на Донбасі, щойно Росія виконає четвертий пункт Мінського меморандуму – закриє кордон і забере підрозділи з території України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: