Кримськотатарський активіст Чапух планує оголосити голодування

Читать на русском
Аслан Чапух повідомив про намір оголосити голодування з 15 вересня, якщо його не переведуть на домашній арешт. Він один з обвинувачених у справі Ваджіє Кашка.

Обвинувачений у справі «Ваджіє Кашка» кримськотатарський активіст Аслан Чапух повідомив про намір оголосити голодування з 15 вересня, якщо його не переведуть на домашній арешт, або не нададуть кваліфікованої медичної допомоги.

Як пише «Слово і Діло», про це він оголосив 11 вересня 2018 року під час судового засідання про продовження запобіжного заходу, повідомляє Крим.Реалії.

Що відомо про українських політв'язнів у РФНаразі 64 громадянина України вважаються політичними в’язнями. Більшість із них отримують вироки за репресивними тяжкими статтями, що передбачають 10, 20 років ув’язнення.

Про це він оголосив 11 вересня 2018 року під час судового засідання про продовження запобіжного заходу.

Також він додав, що після оголошення голодування усі подальші події, які пов'язані з його станом здоров'я будуть на совісті суду.

«Я прошу суд змінити мені запобіжний захід на домашній арешт. За десять місяців перебування в СІЗО моє здоров'я дуже сильно погіршилось. У мене постійно високий тиск, я пережив у в'язниці мікроінсульт. Моє здоров'я тут погіршується щодня. У мене стала невиразна мова, постійно паморочиться голова», - заявив на суді Чапух.

Адвокат кримськотатарського активіста не вітає такий вид протесту й повідомив, що 12 вересня 2018 Чапуха мають вивезти на обстеження до однієї з міських клінік.

Раніше підконтрольний РФ Верховний суд Криму відхилив апеляційну скаргу на запобіжний захід фігурантів «справи Веджіє Кашка».

Як відомо, 23 листопада 2017 року різних районах Криму пройшли обшуки в будинках кримських татар і затримання активістів національного руху за нібито «вимагання в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.

Серед затриманих Бекір Дегерменджі, Куртсеіт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач і Кязім Аметов.

Їм інкримінують вимагання, вчинене групою осіб (ч. 2 ст. 163 Кримінального кодексу). Після затримань кримських татар померла ветеран кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: