НАБУ розслідує мастильну справу УЗ, де фігурують «Трейд Коммодіті» та «Вог Аеро Джет»

Читать на русском
В Антикорупційному бюро ведуть слідство за фактом можливого зловживання службовим становищем чиновниками філії УЗ.

Детективи НАБУ проводять досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого зловживання службовим становищем посадовими особами філії «Центр забезпечення виробництва» ПАТ «Укрзалізниця», в якому фігурують ТОВ «Трейд Коммодіті» та «Вог Аеро Джет» (нині «Воленс трейд»).

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

У клопотанні детектив НАБУ вказав, що 31 грудня 2016 року Філія ЦЗВ УЗ на сайті ProZorro розміщенs вісім оголошень про здійснення закупівель масел і змащувальних матеріалів. У лютому «Трейд Коммодіті» за всіма зазначеними процедурами закупівель розмістило вимогу про зміну очікуваної вартості зазначених закупівель в бік її збільшення, обґрунтовуючи її довідкою державного підприємства «Держзовнішінформ» щодо рівня оптових цін на масnbла та мастильні матеріали.

Розглянувши вимогу фірми, а паралельно здійснюючи закупівлю мастил за значно нижчими цінами, посадові особи ЦЗВ задовольнили вимогу «Трейд Коммодіті» та підвищили очікувану вартість зазначених закупівель. Таким чином, збільшення очікуваної вартості за всіма восьми договорами склало майже 90 мільйонів гривень.

Надалі в цих торгах взяли участь чотири компанії: ТОВ «Август Пром», ТОВ «Вог Аеро Джет» і ТОВ «Міройл» з ціновими пропозиціями, близькими до очікуваної вартості закупівлі, що стало можливим завдяки її підвищення посадовцями філії. За результатами зазначених публічних торгів ЦЗВ уклала з «Август Пром» чотири договори поставки на загальну суму 242,4 млн грн; з «Вог Аеро Джет» – два договори на суму 184,1 млн грн nf з «Міройл» – на 47,3 млн грн.

Так, детективи встановили, що за період із січня до квітня 2017 року ціна на мастила та мастильні матеріали на ринку України зросла в середньому на 4%. Однак у листі «Держзовнішінформу», який надало «Трейд Коммодіті», ціни перевищували на 28% аналогічні контракти УЗ із закупівлі мастил у той самий період за іншими контрактами.

Таким чином, НАБУ вважає, що посадові особи філії ЦЗВ УЗ могли вчинити правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем) при підвищенні ціни на закупівлю мастила.

У зв'язку з цим у Бюро просили суд надати доступ до виписок про рух коштів на рахунках «Август Пром» та «Міройл» у ПриватБанку, а також за рахунком «Август Пром» в Апекс-банку в період із 31 грудня 2016 року до 24 липня 2018 року. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, суд відпустив під особисте зобов'язання трьох підозрюваних у паливній справі «Вог Аеро Джет». Пізніше суд також відпустив і четвертого підозрюваного.

Крім того, суддя відсторонив чиновника УЗ у справі «Вог Аеро Джет».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: