НАБУ розслідує ще один епізод у справі ОГХК

Читать на русском
Антикорупційні детективи розслідують можливе завдання збитків ОГХК унаслідок діяльності підприємства в 2016-2017 роках.

Детективи НАБУ розслідують новий епізод щодо можливого завдання збитків ПАТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» службовими особами підприємства.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Йдеться про епізод, який захоплює період другої половини 2016 кінця 2017 років, у той час як обвинувачення в. о. голови правління ОГХК Руслану Журилу та його екс-заступнику Юрію Перцеву висунуті за період кінця 2014-середини 2016 років. Детективи встановили, що в 2016 році ОГХК уклала договори про постачання продукції, виготовленої підприємством, за заниженою вартістю, в результаті чого підприємству завдано збитків у вигляді недоотримання доходів. Зазначені угоди були підписані з австрійською компанією Bollwerk Finanzierungs-und Industriemanagement AG (три контракти) та з британською фірмою Adelis Trade LLP (два контракти на поставку продукції). На виконання цих контрактів ОГХК з травня 2016 року до липня 2017 року здійснила поставки компанії Bollwerk продукції на загальну суму понад $47,9 мільйона, а фірмі Adelis Trade LLP – на $25,2 млн.

При цьому вартість поставленої ОГХК компаніям-посередникам продукції нижче на 15-35% від цін на подібну сировину, за якою аналогічна продукція поставлялася підприємством іншим компаніям-виробникам за прямими контрактами. У Бюро відзначили, що відповідно до контрактів із португальською, голландською й польською фірмами, вартість рутилового концентрату склала $895-975 за тонну; цирконієвого концентрату – $1050-1100 за тонну, а ільменітового концентрату – $350 доларів за тонну. Водночас вартість аналогічної продукції за тонну для компаній Bollwerk і Adelis становила $585-600, $705-800 і $90-170 відповідно.

Крім того, отриману за заниженими цінами продукцію компанії-посередники реалізовували безпосереднім виробникам за ринковими цінами, отримуючи прибуток у вигляді різниці між закупівельною ціною й ціною реалізації. Однак транспортування титанової сировини здійснювалося ОГХК не на адресу підприємств-посередників, а напряму до кінцевих отримувачів. За інформацією детективів, до транспортування залучалися іноземні компанії, які опосередковано пов'язані з посадовими особами держпідприємства.

У Нацбюро також відзначили, що за результатами проведення експертизи від 19 січня 2017 року розмір збитків ОГХК у вигляді недоотриманих доходів становить $13,14 млн.

У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до інформації про рух коштів на рахунках ОГХК в період із 1 травня 2016 року до 21 серпня 2017 року. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, суд продовжив відсторонення від посади голови правління ОГХК Руслана Журила.

Раніше суддя скасував арешт квартири, пов'язаної зі справою ОГХК.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: