Саморозпуск «Самопомочі» в Київраді: що сталося та як зміняться позиції Садового

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Сьогодні, 11 вересня, фракція «Самопомочі» в Київській міськраді оголосила про саморозпуск. Напередодні було ухвалене рішення про виключення з партії чотирьох членів, серед яких Сергій Гусовський, лідер фракції й колишній кандидат у мери столиці від цієї політсили. Своє виключення депутат пояснив розбіжностями між львівською та київською командами. У самій фракції прокоментували рішення так: «Ці депутати підтримали рішення Київської міської ради про виділення родичам їхнього колеги Романа Марченка земельних ділянок у Києві, які попередньо були незаконно ним же захоплені». Наразі Гусовський пообіцяв, що в Київраді буде створена група депутатів, яка матиме ті ж права, що й фракція.

Політтехнолог Петро Охотін звернув увагу, що якщо простежити за тим скандалом, який відбувся в «Самопомочі», то очевидно, що дуже велику роль у цьому зіграла фракція ВО «Свобода» в Київраді.

«Якщо проаналізувати ситуацію, то саме із заяви Святослава Кутняка почалась інформаційна хвиля про нібито голосування за півтора гектара землі на користь одного з депутатів «Самопомочі», – зазначив Охотін.

За його словами, Гусовський і команда спробують спростувати рішення, буде оскарження в судах.

Наразі, незадовго до президентських виборів, Андрій Садовий втратив перспективний регіон, акцентував політтехнолог.

«Самопоміч» у Києві трималася на Гусовському та його команді. У 2014 році вони прийшли під білбордами Садового, який закликав підтримувати команду «Самопомочі» в Київраді», – уточнив він.

На його думку, перспективи Оксани Сироїд як менеджера київського осередку дуже туманні.

Коаліція де-факто: які політсили найчастіше голосують із БПП та НФУ цьому огляді ми розберемося в питанні, хто ж голосував за найбільш важливі закони після того, як розвалилася коаліція з 5 фракцій навесні 2016 року.

«Вона є політиком національного масштабу, має посаду в парламенті, й займатися польовою роботою в неї не буде часу», – додав експерт.

Крім того, досить дивною виглядає зараз позиція Єгора Соболєва, який, скоріш за все, бачить київську «Самопоміч» «під собою», підкреслив він.

«Однак його політичні авантюри із Семеном Семенченком радше викликають багато запитань до нього самого та його ролі», – констатував фахівець.

На його думку, цей скандал був інспірований, а Садового підштовхнули до такого рішення. Можливо, зіграли на емоціях, скориставшись його особистою довірою.

«Без київського осередку «Самопоміч» залишається львівським проектом, адже інших осередків в Україні немає. Крім того, це зменшує його переговорні позиції при блокуванні з кимось із кандидатів на президентські вибори. Фактично, Садовий відійшов назад до Львова, звідки й починав. З огляду на останні скандали зі сміттям та зменшення кількості структур, Садовий там і залишиться», – резюмував Петро Охотін.

Раніше аналітики порталу з’ясували, що «Самопоміч» де-факто входить до коаліції з БПП та НФ.

Повний перелік обіцянок мера Львова Андрія Садового – в досьє політика за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: