Гройсман проти відкриття земельного ринку для всіх

Читать на русском
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступає проти повної лібералізації ринку землі, але готовий розглядати варіанти.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступає проти повної лібералізації ринку землі, але готовий розглядати варіанти.

Як пише «Слово і Діло», про це він заявив, виступаючи на форумі в Києві, передають «Українські новини».

Світовий банк підрахував втрати від мораторію на продаж земліСвітовий банк зауважив, що чинний в Україні мораторій на продаж землі занижує вартість оренди земельних ділянок.

«Я категорично проти відкриття всього ринку землі для всіх, на всі боки. Це моя позиція як громадянина України, це для мене принципово», – сказав він.

Крім того, Гройсман зазначив ще одне обмеження, яке, на його думку, має залишитися.

«Позиція номер два – потрібно дати можливість українцям один в одного купувати землю в обмеженій кількості та для спеціального використання», – підкреслив він.

За словами прем'єра, уряд готовий до дискусії з цього питання.

Раніше Гройсман заявляв, що вважає допустимим обмеження в 200 га в одні руки при продажу землі фізичним особам-громадянам України в разі відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, що заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, так званий мораторій, був запроваджений ще в 2001 році. З 2002 року він почав діяти як тимчасовий захід з метою забезпечення нормативного врегулювання земельних відносин та створення інфраструктури ринку землі, після чого парламент неодноразово його продовжував.

У грудні 2017 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2019 року.

На початку травня 2018 року голова представництва Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен заявляла, що ціни на сільськогосподарську землю в Україні зростуть втричі після того, як знімуть мораторій на її продаж. Пізніше Світовий банк оцінив втрати від мораторію на продаж землі.

Європейський суд із прав людини визнав мораторій порушенням прав людини.

У червні два десятки організацій об'єдналися в Коаліцію за скасування мораторію, підписавши відповідний меморандум.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: