На мітингах у РФ затримали понад тисячу осіб. Коли зміниться «путінська вертикаль»?

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Мітинги з точку зору протестів суспільства мало що означають, оскільки населення там не звикло керувати собою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Палій, оцінюючи мітинги в РФ проти пенсійної реформи, під час яких затримали понад тисячу осіб.

«Мітинги в Росії мають значення лише в контексті того, що якась частина верхівки хоче змінити нинішню правлячу верхівку всередині. Для таких операцій люди, їхні настрої потрібні. Загалом, російське керівництво може бути непопулярним усередині, але триматися завдяки потужному каральному апарату», – зазначив Палій.

Тому, на його думку, розраховувати можна лише на зміни верхівки в РФ або природнім шляхом, або – ні.

Рейтинг Путіна впав до мінімуму 2013 року. Чому та чи змінить це щось?Рейтинг Путіна знизився до мінімуму 2013 року, коли за нього були готові проголосувати менш ніж половина росіян. Лише 45 відсотків голосували б за Путіна в разі, якби вибори відбулися найближчої неділі.

«Саме по собі суспільство в Росії є дуже малозначущим. Суспільство в РФ кволе й не звикло керувати собою. Тому нинішній російський режим іде до деградації, виходить щось на кшталт «брежнєвщини», якщо можна так сказати. Рано чи пізно це перейде в стадію, коли керівники політбюро один за одним змінюються. Скоріш за все, так буде й у Росії», – додав політолог.

Зараз рейтинги Путіна падають, валюта слабшає, але це все дрібниці, уточнив він.

За його словами, якщо путінський режим усередині буде достатньо цілісним, то він зможе існувати довго.

«Усе залежить від кількох осіб та їхнього фізичного здоров’я. Від того, чи будуть між ними інтриги, наскільки жорстко всередині конкурують між собою силові структури. Що насправді думає населення, мало кого хвилює», – резюмував Олександр Палій.

Як відомо, згідно з ініціативою уряду РФ, вік виходу на пенсію для чоловіків піднімуть із 60 до 65 років (до 2028 року), для жінок – із 55 до 63 років (до 2034 року). Реформа має стартувати в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: