Рейтинг Путіна впав до мінімуму 2013 року. Чому та чи змінить це щось?

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Рейтинги Путіна впали в основному через ініціативи щодо пенсійної реформи, підвищення пенсійного віку. Щодо зовнішньої політики Путіна, то більшість росіян його підтримують.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Володимир Воля, оцінюючи дані, які свідчать про падіння рейтингів Володимира Путіна до мінімуму 2013 року.

«Непопулярні кроки щодо пенсійної реформи обвалили рейтинги Путіна, але це внутрішнє питання. Звичайно, певною мірою це Путіна зачіпає. Все ж таки є самолюбство якесь, рейтинг дійсно впав. Однак не так глибоко. Від того, який рейтинг зараз, його дії не залежать. Все ж він чудово розуміє, що має карт-бланш на шість років. Вибори пройшли. А рейтинги завжди мають властивість то зростати, то падати», – зазначив Воля.

Путін знає, що попереду в нього ще шість років президентства, додав він.

Звісно, пенсійна реформа багатьох не залишила байдужими, а невдоволення, як наслідок, вилилося в заяви про намір протестувати, акцентував експерт.

Тому поступово в Кремлі працюватимуть над тим, щоб якось відбілити репутацію Путіна, припустив він.

Рейтинг довіри світових лідерів: скільки виборців від них відвернулосяРейтинг довіри до Петра Порошенка за чотири роки після виборів впав майже на 47%. У Трампа, Макрона, Мей, Меркель і Грібаускайте теж є проблеми, але не такого масштабу.

«Терміново ніхто нічого не робитиме. Такої нагальної потреби немає. Він має кредит довіри. Він не поспішатиме виправляти рейтинги чи робити з нейтралізації негативного ефекту», – уточнив політолог.

Ба більше, показник підтримки навіть з обвалом у 45% – доволі великий. Наприклад, у нас рейтинги президентські значно менші, нехай навіть зі знижкою на кількість населення, підкресли він.

«Цей рейтинг не є загрозливим для Путіна. Навіть, якби він був 12%, це не гарантувало б, що він піде у відставку. Наприклад, у нас уряд із рейтингом 2% працює далі. Ментальність у цьому плані в України та РФ схожа – люди невдоволені, але політична культура така, що відправити когось у відставку дуже складно. В Росії ще більш залізобетонні політичні позиції», – резюмував Володимир Воля.

Рейтинг Путіна знизився до мінімуму 2013 року, коли за нього були готові проголосувати менш ніж половина росіян. Лише 45% росіян відповіли соціологам, що голосували б за Путіна в разі, якби вибори відбулися найближчої неділі.

Як знижувалися рейтинги світових лідерів – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: