Ляшко не домагався скасування вето на закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу

Читать на русском
Ляшко не домагався скасування вето на закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу, а, навпаки, підтримав правки президента.
Слово і Діло

Народний депутат Олег Ляшко провалив обіцянку боротися за скасування вето на закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу.

Таку обіцянку він дав 23 липня 2018 року, нагадує «Слово і Діло».

«Це дуже неприємна новина, що президент наклав вето на мій закон. Я буду боротися за те, щоб його (вето – ред.) подолати, щоб закон був ухвалений у вересні», – заявив Ляшко в ефірі одного з телеканалів.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"

Наступного дня Олег Ляшко на іншому телеканалі зробив ще одну заяву: «Коли президент ветував закон, мотивуючи тим, що мовляв, його не влаштовують дві норми закону: перше – це кримінальна відповідальність за контрабанду й друге – заборонити на 8 років експорт дров, тому що під виглядом дров везуть саме необроблений кругляк. Президент ветував мій закон і нашої команди на тій підставі, що видалить нашу норму про заборону експорту дров, тобто фактично він хоче, щоб і надалі йшла контрабанда. Я зроблю все, щоб ми подолали вето на цей закон».

6 вересня 2018 року Верховна Рада підтримала зазначений проект закону з поправками Петра Порошенка, якими скасовувалася пропонована заборона експорту дров. Для подолання вето необхідно спочатку відхилити версію з президентськими поправками. Проте Ляшко проголосував за проект закону у версії Порошенка.

Крім того, Ляшко, даючи обіцянку, наполягав саме на тому, щоб у законопроекті зберегли заборону на експорт дров. Однак депутат підтримав ініціативу президента, якою дозволяється вивезення паливної деревини за кордон.

До речі, разом із лідером партії президентські правки підтримали й більшість «радикалів».

Так, народний депутат Сергій Рибалка в одному з телеефірів заявив: «Те, що сьогодні президент ветував цей законопроект, – це удар під дих кожному українцю, тому що ті правки, які дала Адміністрація президента, де пропонують виключити, наприклад, дрова, – це саме та, як я кажу, «лазівка», через яку сьогодні під виглядом дров вивозять нашу сировину.

І я вважаю, що якщо не українські, а, наприклад англійські або європейські інститути дають таку аналітику, що сьогодні контрабанда лісу-кругляка йде шаленими темпами до країн Європейського Союзу, то це говорить, по-перше, про те, що сьогодні влада не зацікавлена в тому, щоб припинити це. По-друге, якщо вона не зацікавлена, й до того ж накладає вето, я вважаю, що вона покриває тих людей, тих контрабандистів, які під виглядом дров вивозять сьогодні наш ліс-кругляк. Тому ми, безумовно, будемо робити все, щоб подолати вето президента. Тільки таким чином можна припинити контрабанду», – зазначив депутат.

Тим не менш Рибалка й більшість фракції Радикальної партії проголосували за проект закону у версії Порошенка. Тому Ляшко й Рибалка не виконали свої обіцянки.

Згідно з моніторингом «Слова і Діла», Ляшко дав 290 обіцянок, з яких 89 виконав, а 109 – провалив. Рибалка за час каденції дав 40 обіцянок, з яких 11 виконав, а 15 – провалив.

Нагадаємо, Кабмін створив робочу групу для аудиту лісгоспів.

Україна – лідер із контрабанди лісу до ЄС. Що ми можемо зробити, читайте в нашому матеріалі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: