Скрипаль співпрацював з іспанською розвідкою – ЗМІ

Читать на русском
В останні роки Скрипаль їздив в Іспанію на кілька зустрічей з офіцерами розвідувальної служби країни, хоча зміст і точний час цих зустрічей засекречено.

Колишній співробітник ГРУ Сергій Скрипаль, який був отруєний у британському місті Солсбері, в останні роки співпрацював із іспанською розвідкою.

Про це пише «Слово и Діло», з посиланням на The New York Times.

Нові санкції США через справу Скрипалів набули чинностіСанкції США проти РФ через використання хімічної зброї набувають чинності з понеділка, 27 серпня. Вони стосуються іноземної допомоги, продажу зброї, фінансування продажу зброї, відмову в кредитуванні.

За даними видання, Скрипаль міг надавати іспанському розвідуванню інформацію про російську організовану злочинність, з якою в останній час країна веде боротьбу. В останні роки Скрипаль їздив в Іспанію на кілька зустрічей з офіцерами розвідувальної служби країни, хоча зміст і точний час цих зустрічей засекречено. Імовірно, Скрипаль міг бути завербований іспанськими спецслужбами в середині 1990-х років, коли працював в Мадриді під прикриттям в якості військового аташе в російському посольстві.

Крім того, в 2012 році Скрипаль їздив до Праги, де зустрічався з співробітниками розвідки Чехії. У 2016 році він їздив в Таллінн і зустрічався з співробітниками естонських розвідслужб. Як зазначає видання, в цих двох випадках поїздки були санкціоновані британською службою зовнішньої розвідки МІ-6.

На зустрічах в Празі і Талліні Скрипаль розповідав про роботу російської розвідки і, як зазначається видання, «потенційно надав інформацію, на основі якої були видворені співробітники, що працювали під прикриттям».

Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною «Новичок» (радянського виробництва) в березні 2018 року. За даними Лондона, за отруєнням Скрипалів стояла Росія. Екс-агента і його дочку вже виписали з лікарні після проведення успішного лікування.

5 вересня поліція Великобританії назвала імена громадян Росії, підозрюваних у отрученні Сергія та Юлії Скрипалів.

Раніше президент Петро Порошенко також прокоментував заяву щодо підозрюваних у справі Скрипалів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: