Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 4-7 вересня

Читать на русском

Новий політичний сезон у Верховній Раді розпочався спокійно. Відкриття дев’ятої сесії українського парламенту восьмого скликання пройшло без блокувань урядового кварталу та гучних суперечок між нардепами. Напевно, відпочинок пішов на користь народним обранцям, адже навіть під час Погоджувальної ради депутати практично не чубилися. «Слово і Діло» розбиралося, за що фракції та групи готові голосувати 4-7 вересня.

Спікер парламенту Андрій Парубій запропонував у вівторок розглянути низку євроінтеграційних законів, зокрема закон про інтелектуальну власність, а в четвер – блок питань національної безпеки.

У Раді більш ніж 130 законопроектів очікують розгляду в другому читанніУ парламенті 133 законопроекти очікують другого читання. Причому майже половина з них отримала висновок профільного комітету й повністю готова до розгляду.

Щодо євроінтеграційного блоку, то Парубій повідомив, що протягом літа був узгоджений план щодо більш ніж 50 законопроектів, з яких 21 уже фактично готовий до розгляду. «І я вважаю, що ми кожного пленарного тижня по кілька законопроектів євроінтеграційних маємо розглядати», – підкреслив він.

Також голова парламенту повідомив про «велику заборгованість за ратифікаціями – понад два десятки питань». Тому Парубій запропонував розгляднути питання ратифікації в середу й четвер. «Важливо, щоб ми змогли хоча б частину наших міжнародних зобов’язань виконати цього тижня», – наголосив він.

Також до розгляду цього сесійного тижня, а саме в середу й четвер, пропонується закон про бізнес-омбудсмена України.

Парубій нагадав, що наприкінці попередньої сесії парламентарі ухвалили закон про національну безпеку, який передбачає імплементацію та ухвалення низки наступних законів, серед яких – про Службу безпеки, про розвідувальні органи, про державне оборонне замовлення, а також про окремий парламентський комітет, який би здійснював парламентський контроль над сектором безпеки, над розвідувальними органами.

Порошенко скликав голів фракцій на зустрічПрезидент проведе зустріч із керівниками фракцій і груп ВР щодо внесення змін до Конституції щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України.

За словами Парубія, в планах на осінь також розгляд бюджету та виборчий блок. «Ми розпочинаємо фактично виборчий рік. І важливо буде цієї осені, щоб ми завершили питання формування Центральної виборчої комісії. І нагадаю про Виборчий кодекс», – зазначив він.

Серед найближчих планів – розгляд закону про мову. Після того, як Конституційний суд скасував «закон Колесніченка-Ківалова» утворився законодавчий вакуум, незважаючи на те, що в парламенті зареєстровані 5 законопроектів. За словами Парубія, більшість із них уже розглянута комітетом.

Оскільки сьогодні президент України зареєстрував у Раді поправки до Конституції щодо закріплення в Основному законі стратегії вступу до ЄС і НАТО, спікер заявив, що буде цю ініціативу активно підтримувати.

Навряд чи цього тижня, але не виключено, що восени депутати візьмуться за реформу парламенту. Йдеться не лише про голосування за відміну депутатської недоторканності, але й про кількість комітетів та їх розподіл за методом д'Ондта, а також законодавче нормування діяльності тимчасових слідчих комісій.

Докладніше – на інфографіці.

Нагадаємо, Парубій розповів, як працюватиме парламент восени.

Також ми писали, що Порошенко зареєстрував у Раді поправки до Конституції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: