НБУ визначив цільовий рівень інфляції з грудня 2019 року

Читать на русском
Національний банк України визначив цільовий рівень інфляції 5 відсотків із грудня 2019 року.

Національний банк України (НБУ) визначив цільовий рівень інфляції 5% із грудня 2019 року.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться в стратегії монетарної політики НБУ, затвердженій радою НБУ в липні, передає «Інтерфакс-Україна».

Долар подорожчав майже на 3%. Що буде з цінами та інфляцією?За останній місяць долар подорожчав на 69 копійок, а євро – майже на гривню. Про інфляцію та ціни міркували експерти.

«Оптимальний цільовий рівень інфляції (річна зміна ІСЦ) ... визначається НБУ на рівні 5% ± 1 п.п. Фаза зниження інфляційної мети з поточної до 5% буде здійснюватися до грудня 2019 року. А з грудня 2019 року ця мета в 5% буде постійною й може бути переглянута лише в бік зниження за умови зменшення волатильності обмінного курсу гривні, змін відносних цін і ослаблення ефектів конвергенції економіки України до рівня країн-основних торгових партнерів», – наголошується в документі.

Також згідно зі стратегією, в окремі періоди інфляція може відхилятися від встановленої мети через вплив факторів, не підвладних монетарній політиці НБУ.

«Це може бути зміна цін на сировинні товари або відхилення адміністративно регульованих цін від раніше заявленого рівня. Однак НБУ, як і раніше, застосовуватиме монетарні інструменти для повернення інфляції до цільового значення», – зазначили в регуляторі.

Документом також закріплене застосування коридору процентних ставок за кредитними та депозитними операціями овернайт для управління короткостроковими процентними ставками міжбанківського кредитного ринку шляхом обмеження їх коливань навколо ключової процентної ставки.

Також передбачається можливість застосування диференційованих норм обов'язкового резервування для підвищення результативності регулювання ліквідності банківської системи й стимулювання банків до залучення переважно коштів у національній валюті та на більш тривалий термін.

Стратегія монетарної політики НБУ підтверджує необхідність інституційної незалежності регулятора. Вона передбачає, що НБУ має уникати будь-яких форм фіскального домінування, в тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат.

Як повідомлялося, цей документ є правонаступником стратегії монетарної політики НБУ на 2016-2020 роки, яка була схвалена правлінням НБУ в серпні 2015 року.

Нова стратегія монетарної політики зберігає ключові елементи режиму інфляційного таргетування, визначає основні цілі монетарної політики, принципи, інструменти та напрямки їх еволюції на середньострокову перспективу.

Нагадаємо, що базова інфляція в липні 2018-го порівняно з попереднім місяцем склала -0,1%, з початку року – 3,4%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: