У НБУ розповіли, чому сповільнилась інфляція

Читать на русском
На початку другого півріччя гривня зміцнилася щодо валют країн - торгових партнерів, а також збільшилася продовольча пропозиція на ринку.

У липні спостерігалося повільне зростання цін на продукти харчування завдяки сезонному розширенню їх пропозиції. Зниження інфляції в річному обчисленні до 8,9% було очікуваним і відповідало прогнозам.

Про це в п'ятницю, 10 серпня, повідомила прес-служба Нацбанку, пише «Слово і Діло».

Як говориться в коментарі НБУ, уповільнення споживчої інфляції насамперед обумовлене уповільненням зростання цін на продукти харчування завдяки значному розширенню їх пропозиції.

Окрім того, менш істотно зросли ціни на окремі непродовольчі товари ванслідок зміцнення курсу гривні до валют країн - торгових партнерів у попередні місяці, що, зокрема, було обумовлене жорсткою монетарною політикою Національного банку.

«Не дивлячись на ослаблення тиску з боку цін на продукти харчування і окремі непродовольчі товари, фундаментальний інфляційний тиск залишається високим на тлі стійкого споживчого попиту», - підкреслили в НБУ.

У той же час, як зазначив регулятор, поточні монетарні умови є достатньо жорсткими для забезпечення збереження динаміки споживчої інфляції відповідно до прогнозу Національного банку і її повернення в цільовий діапазон у IV кварталі 2019 року.

Як повідомлялося, минулого місяця в Україні зафіксували дефляцію. Ціни на продукти харчування і безалкогольні напої знизилися майже на 2 відсотки.

Раніше повідомлялося, що гривня лідирує серед світових валют по зміцненню щодо долара США в першому півріччі цього року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: