Зростання зарплат та інфляції: до чого готуватись українцям

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Дійсно, в перспективі в Україні збільшуватимуть зарплати й триватиме зростання інфляції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівний партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи прогноз МЕРТ про підвищення зарплат на 2019-2021 роки.

«Інфляція залишатиметься високою, приблизно в районі 10%. Тому й зарплати зростатимуть швидкими темпами, вище 10%. Але головний фактор усе-таки – тиск східноєвропейських ринків, які продовжують активно залучати українських заробітчан. Це основний фактор підвищення заробітних плат в Україні», – зазначив Найман.

Але потрібно розуміти, що для 90% людей підвищені зарплати йтимуть на підвищення цін, акцентував аналітик.

Він уточнив, що здатність відкладати та зберігати гроші залишатиметься дуже низькою.

«Інфляція цього року буде 10-12%. Скоріш за все, ближче до 12%. Наступного року, якщо жодних криз не відбудеться, то цілком імовірно, що в районі 9-10%», – додав експерт.

За його словами, важливо буде, що вирішить МВФ щодо надання траншу, оскільки гроші кредиторів стабілізують валютний ринок.

«Своєю чергою це знизить девальваційний тиск. А в нас одне з трьох джерел інфляції – саме девальвація. Тому, звичайно, отримання грошей МВФ призведе до зниження інфляції на 1-2% річних», – пояснив він.

«Якщо грошей Україна не отримає, то дефолту не буде, а ось емісія – так. Просто друкуватимуть гривню. Додадуть 1-2%», – резюмував Ерік Найман.

Фінансист Андрій Блінов припустив, що до кінця року мінімальна зарплата зросте щонайменше до 4 тисяч гривень.

«У нас починається передвиборяа кампанія й, звичайно, вся влада піде на це підвищення. Тим більше планка в 4200 гривень вже була заявлена раніше. Може, якщо підвищать просто до 4 тисяч гривень, це сприйматимуть як недовиконання обіцянок. Тому вже можна готуватися до того, що 4200 – це мінімум», – зазначив фінансист.

18 лютого 2018 прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв, що в 2018 році середня зарплата складе близько 10 тисяч гривень.

Раніше аналітики порталу розповіли, як змінилася купівельна спроможність українців за три роки.

Огляд динаміки курсу валют в країні за останні 12 місяців – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: