Відомо, коли Синакс обговорить надання автокефалії УПЦ

Читать на русском
У Стамбулі проходить Архієрейський собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання автокефалії Українській Православній церкві.

Вселенський патріарх Варфоломій не визнає московської церковної юрисдикції над Україною.

Як пише «Слово і Діло», про це 3 вересня в своєму Facebook написав архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря.

Автокефалія: хто впливає на рішення та що буде з церковним майном31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос.

Він навів ключові пункти з промови Вселенського Патріарха Варфоломія на Синаксі, які стосуються українського питання:

  • перенесення місця перебування митрополитів Київських на початку XIV ст. до Москви відбулося без благословення Матері Церкви Константинопольської і побожний український народ не раз робив кроки до усунення з-під влади Москви;

  • Патріархат у Москві був проголошений без включення до нього Київської Митрополії;

  • лист 1686 р. був наданий під тиском і через обставини, і в ньому йшлося лише про надання дозволу (вжите англійське слово «ліцензія») Московському патріарху посвідчувати Київського митрополита. Але цей митрополит мав і надалі визнавати Вселенського Патріарха як свого главу і перебувати в його юрисдикції, про що мало свідчити згадування імені Вселенського Патріарха за богослужінням. Ці умови не були дотримані;

  • ніяких інших документів, які б свідчили про «повну передачу» Київської Митрополії в юрисдикцію Московського Патріархату, не відомо;

  • Вселенський Патріархат терпеливо ставився до порушення його прав, але це не означає згоду з таким порушенням чи що воно стало законною справою;

Архієпископ додав, що рішення про Томос ухвалює Синод, найближча сесія якого відбудеться на початку жовтня.

Нагадаємо, 1 вересня у Стамбулі розпочався Архієрейський Собор Константинопольської церкви, головною темою якого є надання Українській православній церкві автокефалії. Собор триватиме до 3 вересня.

На Собор прибули понад сто єпископів з усього світу. Собор відкрив патріарх Константинополя Варфоломій, який прочитав доповідь стосовно самоуправства церковної влади Москви по відношенню до Київської митрополії.

Як відомо, Вселенський патріарх Варфоломій під час переговорів з російським патріархом Кирилом повідомив, що рішення про українську автокефалію вже прийнято, і вже ведуться відповідні процеси.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: