Які законопроекти обіцяли лобіювати мажоритарники Запорізької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, які законопроекти обіцяли лобіювати у Верховній Раді мажоритарники Запорізької області.

В області загалом дев'ять мажоритарників, найбільше таких обіцянок дали Вадим Кривохатько та Петро Сабашук. Кривохатько, зокрема, обіцяв домогтися впровадження народного вето та народного вотуму недовіри, а також впровадження народної законодавчої ініціативи. Але жодного відповідного законопроекту до парламенту не вніс.

Сабашук, своєю чергою, обіцяв домогтись ухвалення закону про відкликання народного депутата. Відповідний законопроект у Верховній Раді був знятий із розгляду, а своєї ініціативи депутат так і не вніс.

Олександр ПономарьовНародний депутат України
Пономарьов пообіцяв продовжити на законодавчому рівні програму - «Молодий спеціаліст»Сказано 19 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Також Сабашук у передвиборчій програмі обіцяв домогтись ухвалення закону про імпічмент президента. Поки в Раді розгляду очікує законопроект «Про спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з розслідування справи про усунення президента України з посади в порядку імпічменту», тож обіцянка все ще в процесі.

Ігор Артюшенко виконав обіцянку надати громадам на місцях більше прав і грошей на реалізацію своїх повноважень. Він підтримав низку законопроектів, які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україні, значно розширивши фінансові права громад. Крім того, нардеп впорався з обіцянкою сприяти реформуванню виборчого законодавства. В листопаді минулого року він голосував за проект Виборчого кодексу, який передбачає механізм обрання народних депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Обіцянку сприяти забезпеченню соціального захисту військовослужбовців провалив Євген Балицький. Станом на січень минулого року парламент ухвалив низку відповідних законодавчих ініціатив. Зокрема, «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни», «Про внесення змін до закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» (щодо гарантій соціального захисту за призовом осіб офіцерського складу)» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування та стягнення військового збору з грошового забезпечення військовослужбовців та інших осіб, які беруть безпосередню участь в антитерористичній операції». Однак Балицький їх не підтримав і своїх пропозицій не вносив.

Сергій Валентиров не може впоратися з обіцянкою створити муніципальну міліцію для забезпечення ефективної системи колективної безпеки громадян. Законопроект «Про муніципальну варту» він підтримав. Документ передбачає, що місцеві ради зможуть створювати варту, підконтрольну громадському механізму, яка на місцях відповідатиме за законність і правопорядок. Однак законопроект повернули на повторний розгляд у першому читанні.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми склали рейтинг відповідальності мажоритарників Запорізької області.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: