Рейтинг відповідальності мажоритарників Запорізької області

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Наші аналітики склали рейтинг відповідальності депутатів-мажоритарників Запорізької області під час їх перебування в складі Верховної Ради VIII скликання.

В області дев'ять мажоритарників і перші три в рейтингу – Ігор Артюшенко, Сергій Валентиров і Микола Фролов – щільно йдуть один за одним.

Артюшенко виконав 59% своїх обіцянок. З останнього, що зробив нардеп, – 22 березня підтримав у парламенті зняття депутатської недоторканності з Надії Савченко. Дві обіцянки він провалив у 2016 році. Зокрема, антикорупційний комітет не створив робочу групу для підготовки інструкції з перевірки майна чиновників. «Ми звертаємося до керівників відомств, які, всупереч закону про очищення влади, залишаються на посаді чиновників, із вимогою негайно звільнити таких людей. Ми звертаємося до Вищої ради юстиції щодо суддів, які допомагають уникнути люстрації. Крім того, ми ініціюємо створення робочої групи, яка підготує для Мінфіну та уряду нову інструкцію щодо майнової перевірки чиновників», – сказав депутат у березні 2016 року. Однак відповідна група так і не з'явилася.

Трохи менше – 57% обіцянок – виконав Валентиров. Останні обіцянки депутата були зафіксовані ще минулого року. Наприклад, проводити виїзні медогляди населення свого виборчого округу. Хоча до компетенції нардепа вона не належить, виконати її Валентирову вдалося. Восени Верховна Рада ухвалила законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості», який передбачає проведення в сільській місцевості періодичних виїзних прийомів лікарів-фахівців. Пізніше нардеп повідомив «Слову і Ділу», що в 2017 році лікарі провели медогляди в селах Надеждине, Дунаївка, Ботієве Приазовського району та Тимошівка Михайлівського.

На два відсотки в рейтингу відповідальності відстає Фролов, який виконав 55% обіцянок. Він своїх виборців обіцянками не балує: більшість із них зафіксовані в передвиборчій програмі, останні були в 2016 році. З програми Фролов провалив, зокрема, обіцянку сприяти впровадженню прозорої структури власності ЗМІ. Коли Рада голосувала за законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики у сфері телебачення і радіомовлення», нардеп був відсутній.

Удвічі менший рейтинг відповідальності Євгена Балицького – 26%, на один відсоток відстав Олександр Пономарьов. Останнє, що обіцяв Балицький, – не голосувати за обмеження виступів українських естрадних виконавців на території Росії. «Якщо немає документа, який забороняє (їздити українським артистам з концертами до РФ – ред.), значить, вони можуть це робити. Я особисто ніколи за таке не буду голосувати, тому що вважаю, що мистецтво має бути максимально поза політикою», – пояснив свою позицію нардеп. Всі обіцянки Пономарьова – програмні, ще 2014 року.

На шостому місці в рейтингу – Вадим Кривохатько, який виконав 23% своїх обіцянок. Цікаву обіцянку він провалив торік: хотів вийти з фракції «Блоку Петра Порошенка» через небажання бути в одній політсилі з Костянтином Брилем та Яною Дикобаєвою. Про це він заявляв у березні, а в травні його помічник повідомив «Слову і Ділу», що нардеп вийде з БПП до кінця сесії, але Кривохатько цього не зробив.

19% своїх обіцянок виконав Володимир Бандуров, Петро Сабашук – 18%. Бандуров нещодавно обіцяв зробити все можливе для збереження Кам'янсько-Дніпровської районної лікарні та налагодження її фінансування. «Я вже провів консультації з районною владою та керівництвом лікарні. Перші кроки для порятунку медичного закладу вже зроблені. Ми проводимо роботу з ліквідації заборгованості лікарні за енергоносії та відновлення поставок пелет для котельні», – повідомив депутат. Пізніше подивимося, чи вдалося Бандурову впоратися із завданням.

В аутсайдерах рейтингу опинився В'ячеслав Богуслаєв. Відзначимо, що всі його обіцянки також програмні.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» розбиралося, що депутати-мажоритарники Запорізької області обіцяли з приводу медицини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: