НАБУ перевірить дзвінки фігурантів справи про розтрату коштів Дельта Банку

Читать на русском
В Антикорупційному бюро перевіряють дзвінки можливих осіб, причетних до розтрати рефінансування Нацбанку.

У межах розслідування кримінального провадження про розтрату коштів Дельта Банку детективи НАБУ вирішили перевірити телефонні дзвінки колишнього секретаря кредитного комітету, екс-працівника Дельта Банку та ще однієї особи.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи НАБУ встановили схему, за якою були виведені майже 84,5 мільйона доларів із Дельта Банку. Згідно зі схемою, посадові особи Дельта Банку в 2012 році уклали з Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія) договір застави, згідно з яким Дельта Банк надав $87,3 мільйонів на своєму кореспондентському рахунку в Meinl Bank AG як забезпечення виконання кредитних зобов'язань компанією Silisten Trading Limited (Британські Віргінські острови) перед австрійським банком за кредитним договором. Зазначене питання розглядалося на кредитному комітеті Дельта Банку. Детективи встановили особу, яка виконувала роль секретаря на тому засіданні.

Надалі через невиконання Silisten Trading Limited своїх зобов'язань перед австрійським банком грошові кошти з кореспондентського рахунку Дельта Банку у Meinl Bank AG були списані австрійським банком.

Водночас детективи встановили, що фірма Silisten Trading Limited перерахувала $84,5 млн кредитних коштів, отриманих від Meinl Bank AG, на рахунок офшорної компанії в латвійському банку Baltic International Bank. Надалі гроші низкою фінансових операцій перераховані на рахунки компаній Jamico Finance Limited, Chesbord Holdings Limited (Беліз), Marford Finance Limited (Беліз), Ronway Trading Limited (Беліз), Banbury Management Limited, Clovernford Trading Limited і Kalouma Holding Limited. Надалі Kalouma Holding Limited перерахувала отримані $60 млн на свій рахунок у Дельта Банку як субординований борг банку. Зазначається, що кінцевим бенефіціаром Kalouma Holding Limited був Микола Лагун, який також був бенефіціаром і головою наглядової ради Дельта Банку.

Крім того, в Бюро встановили особу, що діяла як уповноважений представник компанії Jamico Finance Limited. Також за її участю був відкритий рахунок Jamico Finance Limited в латвійському банку Baltic International Bank, на який були перераховані кошти Дельта Банку.

За версією слідства, зазначені офшорні компанії є підконтрольними посадовим особам та/або власникам Дельта Банку й використані ними для легалізації грошових коштів. Підтвердженням цьому зв'язку є той факт, що договір позики між Silisten Trading Limited і Meinl Bank AG від імені офшору підписаний особою, яка в момент підписання була працівником Дельта Банку.

У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до інформації з абонентських номерів екс-секретаря кредитного комітету, колишнього працівника Дельта Банку та представника Jamico Finance Limited. Всі троє користувалися послугами мобільного оператора lifecell. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ отримало документи від австрійського банку.

Раніше детективи отримали ще документи з Meinl Bank AG у цій справі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: